Den udda guldsäsongen – del 1 av 3

SBL-säsongen 2019/2020 fick ett hastigt slut. Förutom att ”semestern” kom två månader tidigare än beräknat så innebar beslutet om förkortad säsong för Borås Baskets herrar att man vann sitt allra första SM-guld. Den här veckan publicerar vi en intervjuserie i tre delar med tre viktiga personer i och kring denna historiska version av Borås Baskets herrlag.

 

Jonas Larsson är sportchef, Henrik Svensson är headcoach och Fredrik ”The Fredder” Andersson är lagkapten för det Borås Basket som blev svensk mästare 2019/2020. Vi ställde samma sex frågor till alla tre och lät dem sväva ut i svaren. Så mycket att det nu blivit en tredelad intervjuartikel. Idag, imorgon och på torsdag kommer du alltså att kunna ta del av Jonas, Henriks och Fredriks tankar kring säsongen – från start till slut. Mycket nöje!

 

Vad minns du från säsongens inledning, när laget var nytt, och från de matcher som spelades då?

 

Jonas Larsson, sportchef: ”Laget kändes jättebra i början men möjligheten att avancera i europacupspelet blev ju väldigt mycket mindre när vi fick reda på vilka motståndarna [Pinar Karsiyaka] skulle bli. Vi visste att de kanske var bäst av alla. Men det var en bra erfarenhet och vi spelade bra mot turkarna, framför allt hemma.”

 

 

”Vi torskade med bara sju och hade chans att vinna på slutet. Vi förlorade första matchen i SBL hemma. Det kanske inte var en chock att vi förlorade mot Köping. Man vet att det kan bli ovissa matcher, framför allt i början av en säsong. Men så som det blev, när vi ledde med 17 poäng och det var 5-6 minuter kvar, så blev det lite chockartat när vi torskade med en poäng. Men så blev det ju bättre.”

 

Hur upplevde du utvecklingen under hösten?

 

Jonas Larsson: ”Jag tyckte utvecklingen var bra de 2-3 första månaderna. Vi vann alla våra hemmamatcher. Och man såg att vi blev bättre och bättre. Spelarna hittade varandra mer och mer – mycket med hjälp av den svenska stommen som var intakt från förra året. Plus Andreas [Person] som var tillbaka och som kände killarna. Och med Marcus [Tyus] som var tillbaka. Så de nya killarna – Elvar [Fridriksson], DeAndre [Davis] och Zac [Cuthbertson] – tror jag ganska så snabbt hittade sina positioner och roller. Mycket tack vare detta [kontinuiteten].”

 

Vad minns du från säsongens inledning, när laget var nytt, och från de matcher som spelades då?

 

Henrik Svensson, headcoach: ”Jag minns i början att det var som vanligt – en ganska trevande start. Jag minns att jag var frustrerad för att jag tyckte att vi vann försäsongsmatcherna för stort. Jag kände att vi gärna hade mött något lag på riktigt hög nivå, för att lära spelarna lite om fysisk kontakt och nivå på spel.”

 

 

”Europacupmatcherna var en fantastisk upplevelse. Vi hade lite otur i lottningen om man säger så. Pinar Karsiyaka är verkligen ett topplag. För de som inte är jätteinsatta i basketen så är det ungefär som att Elfsborg skulle få möta Arsenal. Framför allt när man ser hur bra Pinar har spelat i turkiska ligan i år. Nivån på spelarna som fanns i det laget… det var flera killar som man kunde se spela VM i somras. Jag är oerhört nöjd med de insatser som vi gjorde. Det var helt otroligt när Marcus [Tyus] hade en transition-trea för att ta ledningen på hemmaplan mot dem [Karsiyaka]. Det var fantastiskt att grabbarna stod upp på det sättet som de gjorde, både hemma och borta. Även om det blev en stor förlust där nere så tycker jag att vi hade perioder i den matchen där vi var riktigt bra. Det Pinar-laget är hög, hög, hög nivå av europeisk basket.”

 

 

”På premiären hemma tyckte jag det syntes att vi hade ett lag som inte var samspelt och inte hade varit med om att vinna så mycket innan. Med fem minuter kvar slappnade vi fullständigt av och släppte in motståndarna i matchen. Jag vill inte ta något från dem [Köping], som gjorde det jättebra med att aldrig ge sig. Men det var en avslappning i vårt lag som det inte gick att resa sig från, som gjorde att vi tappade den matchen. Jag tycker att den matchen också satte en ton för oss längre fram i säsongen. Efter detta var det inte några problem för mig att ta en timeout med fyra minuter kvar av en match och vara rosenrasande på spelarna för att vi hade slappnat av en possession. Alla förstod vad jag menade och det blev ingen ”relaxing” som kan bli hos spelare ibland.”

 

Hur upplevde du utvecklingen under hösten?

 

Henrik Svensson: ”Jag var väldigt nöjd med både lagets och spelarnas utveckling under de första månaderna. Jag tycker att vi gick framåt sakta men säkert. Sedan såg jag en jätteutveckling precis efter jul. Både individuellt och som lag. Flera spelare tog stormsteg framåt. Simon Gunnarsson började göra saker som vi har jobbat med länge. Ludvig Johanssons utveckling, som var stor under försäsongen, exploderade runt jul. Jag såg saker i hans spel, både taktiskt och tekniskt, som han inte hade gjort innan. Fredrik Andersson spelade sitt livs basket där vid jul och tog även enorma steg som ledare. Det var hans lag. Han var längst fram. Han till och med höjde rösten åt mig någon match. Det visade att han hade växt.”

 

 

”Man såg också Zac Cuthbertsons explosion som spelare – fantastiskt! Det är sällan jag har sett en sådan utveckling under säsong. Men det var lite det vi förväntade oss av Zac – att det skulle komma vid den tiden. William [Gutenius] hittade en stabilitet i sitt spel som var fantastisk och gjorde honom nästan landslagsaktuell. Marcus [Tyus] också, som tog steg i sitt försvarsspel, med position på boll och off boll och fokus i lag-defense.”

 

 

”Som lag hittade vi en trygghet och en stabilitet i det vi gjorde. Det ser man på att vi kunde göra en hel del justeringar från match till match i både anfall och försvar. Man såg även en hårdhet i hur vi spelade i vissa matcher. Så jag är oerhört nöjd med den utvecklingen.”

 

Vad minns du från säsongens inledning, när laget var nytt, och från de matcher som spelades då?

 

Fredrik ”The Fredder” Andersson, lagkapten: ”Jag minns att vi fick väldigt tuff lottning i Europacupen. Svårare än vad vi visste där och då. Men de två matcherna vi hade i Europacupen var nog ändå de bästa matcherna på hela hösten. Eller det gick väldigt länge in på hösten innan jag kände att vi gjorde en bättre match. Så prestationsmässigt hade man med sig de två matcherna väldigt länge.”

 

 

”Sedan kommer jag ihåg att jag var lite skeptisk – jag kände att vi var så bra året innan och att det skulle bli svårt att matcha det. Vi hade inte riktigt den toppen, så jag trodde hela tiden att det skulle bli lite tuffare än förra året. I och med SBL-premiären stärktes den känslan – att vi hade mycket att jobba på. Vi bytte en del äldre spelare mot yngre, så vi hade inte så mycket erfarenhet. Den känslan stärktes också med genomklappningen mot Köping.”

 

Hur upplevde du utvecklingen under hösten?

 

”The Fredder”: ”Under hösten vann vi fler matcher än jag hade trott vi skulle göra. Resultaten var bättre än prestationerna. Vi växte med det. Alla mår ju bra av framgång. Men så förlorade vi ju några, typ mot Köping borta… Det var en bra väckarklocka för oss. Jag vet att efter den första bortamatchen mot dem [Köping] så hade vi videogenomgång efteråt. Där fick vi se sekvenser på helt grundläggande grejer, där folk inte ens gjorde sitt bästa – sprang inte tillbaka i försvar, hade dåligt kroppsspråk och vi hjälpte inte varandra. Det var väldigt nyttigt för oss att se det, för efter det växte vi i de här grejerna. Och vid den här tiden var vår lagsammanhållning inte den bästa, även om den inte var dålig. Men om man jämför vår lagkemi nu med där och då [november/december] så har den gått framåt jättemycket.”

 

 

Efter den mest framgångsrika säsongen i klubbens historia vill Borås Basket framföra ett enormt tack till alla funktionärer, alla sponsorer, alla som har jobbat med olika saker i och runt klubben, hela styrelsen och inte minst den fantastiska ledarstaben och de mästerliga spelarna. Borås Basket är svensk mästare i basket 2020!

 

Del 2 av intervjuserien med Jonas Larsson, Henrik Svensson och Fredrik ”The Fredder” Andersson kommer imorgon (onsdag).

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.