Den udda guldsäsongen – del 2 av 3

SBL-säsongen 2019/2020 fick ett hastigt slut. Förutom att ”semestern” kom två månader tidigare än beräknat så innebar beslutet om förkortad säsong för Borås Baskets herrar att man vann sitt allra första SM-guld. Igår presenterade vi första delen av en intervjuserie i tre delar med tre viktiga personer i och kring denna historiska version av Borås Baskets herrlag. Här kommer del 2.

 

Jonas Larsson är sportchef, Henrik Svensson är headcoach och Fredrik ”The Fredder” Andersson är lagkapten för det Borås Basket som blev svensk mästare 2019/2020. Vi ställde samma sex frågor till alla tre och lät dem sväva ut i svaren. Så mycket att det nu blivit en tredelad intervjuartikel. Igår, idag och imorgon publicerar vi denna intervjuserie där du alltså kan ta del av Jonas, Henriks och Fredriks tankar kring säsongen – från start till slut. Mycket nöje!

 

Det blev mycket snack i media och bland supportrar om förlusterna mot bl.a. Köping Stars. Vad av det snacket trängde igenom till dig?

 

Jonas Larsson, sportchef: ”Att vi förlorade tre matcher mot Köping tycker jag kanske inte var så anmärkningsvärt. Att vinna på bortaplan är för det första jättesvårt mot alla. Man måste göra bra insatser. Efter premiären hade vi två matcher mot Köping på bortaplan. Att vi inte lyckades vinna någon av dem är inte häpnadsväckande, så bra som de [Köping] var i år.”

 

 

”Också förlusten mot Umeå borta kan man tycka var snöplig på grund av dålig laddning eller underskattning. Men det tycker jag inte, för Umeå spelar otroligt bra ibland, speciellt hemma. Då är det svårt att vinna. Då är det kanske mer anmärkningsvärt att vi lyckades vinna så många av de andra bortamatcherna.”

 

I början av februari blev Fredrik ”The Fredder” Andersson skadad. Hur gick tankarna då?

 

Jonas Larsson: ”Det var hemskt så klart, när Fredrik Andersson blev skadad, framför allt för honom själv. Det känns bra att han har bestämt sig för att försöka komma tillbaka. Även om det tar en stund. Han har varit med om det förut. Vi ville få in någon slags ersättare till Fredrik och det gick vi igång med ganska snabbt.”

 

 

Det blev mycket snack i media och bland supportrar om förlusterna mot bl.a. Köping Stars. Vad av det snacket trängde igenom till dig?

 

Henrik Svensson, headcoach: ”Köping vann tre matcher mot oss välförtjänt. Jag tycker att de spelade bra mot oss. När det gäller media- och supportersnack så var det ingenting som trängde igenom till mig. Jag läser ingen media, jag lyssnar inte på supportrar, även om jag hälsar på och är trevlig mot supportrar, men that’s it. Det är bra om det snackas i media och bland supportrar. Det ska det göras för det visar att folk bryr sig. Jag förväntar mig att folk pratar och debatterar och har åsikter, men det är ju bara roligt.”

 

 

I början av februari blev Fredrik ”The Fredder” Andersson skadad. Hur gick tankarna då?

 

Henrik Svensson: ”Första tankarna med Fredrik Anderssons skada var bara ”nej, nej, nej, inte igen.” Jag led ju med människan Fredrik Andersson. Det var ju katastrof att åter igen bli skadad allvarligt. Och framför allt när han spelade så fruktansvärt bra och i min värld ägde banan i form av ett mentalt och taktiskt ledarskap, men också ett trygghetsledaskap, både på match och träningar. Han styrde oss i defense. Han till och med styrde oss i anfall. Han pratade. Han satte stora skott. Han tog stora returer när det behövdes. Han höjde rösten. Det är fantastiskt hur han äger det laget. Han är vår Draymond Green – den goda sidan av Draymond Green. Han sätter en fantastisk ton på det här laget. Det stod ganska snabbt klart att hans säsong var över och det var oerhört tråkigt. Det vi tänkte var att vi behöver ersätta Fredrik, men att det skulle bli svårt att göra det.”

 

 

Det blev mycket snack i media och bland supportrar om förlusterna mot bl.a. Köping Stars. Vad av det snacket trängde igenom till dig?

 

Fredrik ”The Fredder” Andersson, lagkapten: ”Jag tror att många tänkte att vi skulle ha vunnit första matchen. Det var bara tillfälligheter att vi inte gjorde det. De två andra matcherna gjorde vi dåliga matcher och då var Köping helt klart bättre. Men det var lugnt för oss att Köping ledde serien då och fick väldigt mycket strålkastarljus på sig. Så låg vi där, någon poäng bakom, och bara tryckte på liksom, gled med och gjorde vår grej. Så vi stördes inte alls av snacket i media. Istället gjorde det nog att vi gick ännu mer in i vår ”zone” och fokuserade på oss.”

 

 

I början av februari blev du skadad. Hur gick tankarna då?

 

”The Fredder”: ”Först tänkte jag såklart på min egen del – att ”okej, det här är illa”, ”jag kommer att vara borta länge”, ”frågan är om det kanske t.o.m. kan vara över”. På den nivån. Sedan var det att jag kommer missa mycket roligt och mycket jag har kämpat länge för. Sedan var det nog ”det är synd för jag tror laget behöver mig, min erfarenhet, mitt lugn” och så där. Det var mest det jag kände att laget kommer sakna. Okej, de kanske kommer sakna mitt trepoängsskytte, men mest utanför planen med mitt ledarskap. Jag sa till gruppen att jag skulle vara kvar [som ledare vid sidan av planen] trots skadan men jag märkte att det är väldigt svårt att agera när man sitter vid sidan. Jag sa det till Max [Lundström] en gång när vi satt vid sidan; att om vi hade en dålig träning när jag var med och tränade, kanske slängde bort tre bollar i rad, så kunde jag bara stoppa allt och fråga vad vi höll på med. ”Nu tar vi tag i det här, lugna ner, ta hand om bollen!”. Men det är svårt att göra från sidan. Då blir jag mer som en coach och det är jag inte. Jag är fortfarande en av spelarna i truppen.”

 

 

Efter den mest framgångsrika säsongen i klubbens historia vill Borås Basket framföra ett enormt tack till alla funktionärer, alla sponsorer, alla som har jobbat med olika saker i och runt klubben, hela styrelsen och inte minst den fantastiska ledarstaben och de mästerliga spelarna. Borås Basket är svensk mästare i basket 2020!

 

Del 3 av intervjuserien med Jonas Larsson, Henrik Svensson och Fredrik ”The Fredder” Andersson kommer imorgon (torsdag).

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.