Den udda guldsäsongen – del 3 av 3

SBL-säsongen 2019/2020 fick ett hastigt slut. Förutom att ”semestern” kom två månader tidigare än beräknat så innebar beslutet om förkortad säsong för Borås Baskets herrar att man vann sitt allra första SM-guld. Under tisdagen och onsdagen publicerades första och andra delen av en intervjuserie i tre delar med tre viktiga personer i och kring denna historiska version av Borås Baskets herrlag. Här kommer den tredje och sista delen.

 

Jonas Larsson är sportchef, Henrik Svensson är headcoach och Fredrik ”The Fredder” Andersson är lagkapten för det Borås Basket som blev svensk mästare 2019/2020. Vi ställde samma sex frågor till alla tre och lät dem sväva ut i svaren. Så mycket att det nu blivit en tredelad intervjuartikel. I tisdags, igår och idag publicerar vi denna intervjuserie där du alltså kan ta del av Jonas, Henriks och Fredriks tankar kring säsongen – från start till slut. Mycket nöje!

 

Aleks Simeonov kom in som ersättare för Fredrik ”The Fredder” Andersson. Hur gick det till och hur kändes det?

 

Jonas Larsson, sportchef: ”Det tog inte så lång tid innan vi fick Aleks [Simeonov] på plats, som jag tycket passar in jättebra i det som vi letade efter. Hade säsongen fortgått så tror jag att han hade varit en viktig pjäs för oss. Aleks visste att han skulle ersätta Fredrik och hans minuter, så att vi inte behövde rucka i det vi hade byggt upp. Aleks blev ytterligare en bra och stark spelare som vi hade som en slags försäkring ifall någon annan skulle stuka foten eller blir sjuk under ett slutspel till exempel.”

 

 

Corona-viruset slog till med kraft. Svenska Basketbollförbundet tillsammans med klubbarna i Svenska Basketligan beslutade att avsluta säsongen med tre omgångar kvar och att laget som ledde serien skulle bli svensk mästare 2020. Hur kändes det?

 

Jonas Larsson: ”När Corona-viruset slog till kändes det väldigt skönt att SBBF och SBL-klubbarna tillsammans fattade beslutet att avsluta säsongen. För det hade varit otäckt att spela mer och utsätta våra spelare för risker. Så det kändes skönt att alla var så rörande överens om att vi skulle avsluta säsongen. Sedan att vi blev utsedda till svenska mästare är inget konstigt. Vi gjorde en säsong där vi spelade jättebra, vi ledde serien och sedan beslutades det att göra på det här viset. Vi är glada över att kunna titulera oss svenska mästare. Chansen har aldrig varit större för oss att vinna ett slutspel. Vi hade aldrig tidigare vunnit grundserien. Vi hade aldrig tidigare varit favoriter att vinna guld. Vilket vi var i år, kan jag tycka. Och jag tror vi hade haft väldigt stora chanser att gå igenom slutspelet för att sedan stå som segrare. Nu fick vi inte göra det. Men det är ingenting som någon kan göra någonting åt, så det är inte så mycket att fundera över. Man har fått ett SM-guld, men man har fortfarande hungern och målet kvar att vinna det [SM-guldet] på det normala sättet och vinna ett slutspel, det finns kvar. Så tycker jag det känns.”

 

 

Aleks Simeonov kom in som ersättare för Fredrik ”The Fredder” Andersson. Hur gick det till och hur kändes det?

 

Henrik Svensson, headcoach: ”Framför allt tycker jag det är tråkigt att vi inte fick spela fler matcher med Aleks [Simeonov]. Han har en härlig personlighet, stor pondus, han är en stor fajter och han är en kille som verkligen tänker ”laget först”. Han gick från klarhet till klarhet. Jag gillade hans kämparinstinkt på planen, hur skolad han var, hans lowpost-spel, hans trepoängsskytte och hans atletism. Jag tror att Aleks Simeonov hade blivit en riktig nyckelspelare ju längre slutspelet gick.”

 

 

Corona-viruset slog till med kraft. Svenska Basketbollförbundet tillsammans med klubbarna i Svenska Basketligan beslutade att avsluta säsongen med tre omgångar kvar och att laget som ledde serien skulle bli svensk mästare 2020. Hur kändes det?

 

Henrik Svensson: ”Hela saken med Corona känns faktiskt lite overklig. Jag tyckte det var helt rätt beslut att avsluta säsongen. Det fanns inget annat. Hälsa och samhälle är större än basket. Men det är ett enormt tomrum det lämnar efter sig. Framför allt att inte längre gå och arbeta med spelarna och människorna i Borås Basket. Jag lider med spelarna som har kämpat så hårt. Jag lider med alla människor som har jobbat i Borås Basket i alla år – både ideellt och professionellt – för vi befann oss i en situation där vi hade en stor möjlighet och chans att göra något som man inte har gjort innan i Borås Basket. Det går nästan inte att hitta ord för min besvikelse. Fortfarande känner jag mig lite som i ett vakuum. Nästan på depressionsnivå om jag ska vara helt ärlig. Det man hoppas nu är att samhället går tillbaka till normal nivå så att vi kan börja träna igen och ta sikte framåt. Det är inte lätt att vinna och vi var i ett läge där vi hade stor möjlighet att vinna. Man vet inte hur det kommer se ut i framtiden, om man kommer att ha samma resultat. Men vi ska kämpa för det.”

 

 

”Just nu hoppas jag att nästa säsong kommer att bli spelad och att allt kommer att vara så normalt som möjligt. Sen hoppas jag att vi har kvar så många spelare som möjligt. Jag tror att kontinuitet i spelartruppen är viktig och ett framgångsrecept. Plus att spelarna i vårt lag funkade bra tillsammans. De var väldigt roliga att arbeta med. De var väldigt ödmjuka inför att bli coachade. De visade att de orkade med mig och det tror jag faktiskt inte att alla spelare gör. Jag vet mycket väl om att jag är på dem hela tiden och pressar dem. Jag kan vara väldigt kritisk och högljudd. Men jag försöker också att vara väldigt ärlig och inte gå över gränsen. Jag driver dem hårt och tyckte att jag hittade en grupp som vi ville bli driven och klarade av det. Därför vill man ha kvar så många av dem som går att ha kvar. Jag hoppas att vi får en möjlighet att göra ett nytt försök i Europa, för jag tycker att den utveckling man får av det är viktig spelare, coacher, en hel förening och för svensk basket. Det är Europa vi ska sikta på, det är Europa vi kan lära oss av och det är i Europa vi kan utveckla oss hela tiden.”

 

Aleks Simeonov kom in som ersättare för dig. Hur gick det till och hur kändes det?

 

Fredrik ”The Fredder” Andersson, lagkapten: ”Han [Aleks Simeonov] tog för sig väldigt mycket direkt, med sin personlighet. Det var jättetydligt när han kom in på de första träningarna att det blev en ny kick för laget. Intensiteten höjdes oerhört mycket de 2-3 första träningarna. Jag tror att han hade kunnat vara en X-factor i ett slutspel. Jag tycker att man såg det mot Luleå borta, när han kom in lite från ingenstans och gjorde en del poäng och så.”

 

 

Corona-viruset slog till med kraft. Svenska Basketbollförbundet tillsammans med klubbarna i Svenska Basketligan beslutade att avsluta säsongen med tre omgångar kvar och att laget som ledde serien skulle bli svensk mästare 2020. Hur kändes det?

 

”The Fredder”: ”Innan Svenska Basketbollförbundets pressrelease kom hade Jonas [Larsson] och Henke [Svensson] informerat oss i laget att säsongen var slut. Så det visste man och hade ställt in sig på. Det låg lite i luften att någonting med SBL skulle hända. Det var en sak. Men att vi blev svenska mästare är en annan sak och det beslutet gillar jag fortfarande inte. Det hade jag inte gjort oavsett vem som vann. Jag tycker nog att 2020 skulle ha blivit ett hål i historien. Det säger jag inte bara för att alla i media tjötar och motståndarna är tjuriga liksom. Utan det tycker jag, ärligt. För det är så mycket som kan hända i ett slutspel.”

 

 

”Sedan tycker jag att vi var det bästa laget och jag tror stenhårt på att vi hade vunnit. Men det visar såklart att man inte kan strunta i grundserien och bara göra ett bra slutspel. Det är många från andra idrotter som lever i inget-slutspel-livet, där bara en tabell avgör. De tycker ju att det är märkligt att ha ett slutspel. Många i den världen tycker att ifall man har slutspel så spelar grundserien ingen roll. Men om det är någon förening eller något lag som vet hur mycket en hemmaplansfördel kan betyda och vad som kan hända i ett slutspel så är det vi i Borås Basket. Men detta kanske kan få alla klubbar att inse hur viktig grundserien är.”

 

SM-guldet 2020 kommer alltid att vara speciellt för Borås Basket i och med att det var klubbens första. Samtidigt kommer det alltid att sammankopplas med det faktum att inget slutspel genomfördes och att föreningen och fansen därmed inte har någon klassisk guldfinal att koppla känslorna till. Vad passar då bättre än att sammanlänka guldet till Basketfesten? Det var den 28 februari 2020 – ett derby mot Wetterbygden Stars med 2490 supportrar på läktarna och Borås Basket avgjorde på slutsignalen då Marcus Tyus sköt i en trepoängare till 103-102. Titta och njut!

 

 

Efter den mest framgångsrika säsongen i klubbens historia vill Borås Basket framföra ett enormt tack till alla funktionärer, alla sponsorer, alla som har jobbat med olika saker i och runt klubben, hela styrelsen och inte minst den fantastiska ledarstaben och de mästerliga spelarna. Borås Basket är svensk mästare i basket 2020!

 

 

Detta var den tredje och sista delen i intervjuserien med Jonas Larsson, Henrik Svensson och Fredrik ”The Fredder” Andersson. Imorgon fredag släpps ett säsongssammanfattande avsnitt av podcasten ”Vi är Borås”, i vilket Henrik Svensson medverkar. Du hittar podden på bl.a. Spotify och SoundCloud.

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.