Han tar över efter Cafferky

Joey Cafferky Jr, som varit en av två assisterande coacher under Henrik Svensson, har beslutat sig för att göra comeback som amerikansk fotbollsspelare och har signat för Örebro Black Knights. Nu står det klart att det blir den 34-årige stockholmaren Fredrik Ernmark, med förflutet i bl.a. AIK, som fyller luckan efter Cafferky.

 

Fredrik Ernmark har sysslat med basket så gott som hela livet – först som spelare och nu som coach. Tränarmässigt började Ernmark i den lilla Solna-klubben Harem Basket, i vilken han verkade under tre säsonger. Sedan blev det två säsonger hos Kungsholmen, följt av tre säsonger i AIK, där han bland annat fungerade som assisterande tränare för herrlaget i Superettan.

 

Förra säsongen fick Fredrik Ernmark äran att bli en del av coachstaben för HU18-landslaget under ledning av headcoach Henrik Svensson. Och givetvis var det så som kontakten mellan Svensson och Ernmark etablerades. Behovet hos Borås Basket hade bra tajming med Ernmarks längtan efter en utmaning på högre nivå.

 

-Henrik Svensson frågade om Borås kunde vara ett alternativ – och det var det ju absolut. Jag känner Borås som en riktig basketstad och med Sveriges bästa lag och coachstab är det givetvis en mycket fin möjlighet och stor ära för mig att komma till Borås Basket, kommenterar Fredrik Ernmark.

 

Henrik Svensson verkar mycket nöjd med rekryteringen av Fredrik Ernmark.

 

-Vi letade efter en ny och ambitiös assisterande coach med stor arbetskapacitet – någon som vill ta nästa steg som coach. Fredrik Ernmark passar perfekt in på den beskrivningen, säger Henrik Svensson.

 

Trots att Svensson och Ernmark faktiskt aldrig haft tillfälle att träffas på grund av pandemisituationen så har Svensson fått ta del av Ernmarks kapacitet.

 

-Fredrik Ernmark har fått bra rekommendationer och vi har jobbat ihop hela året med allt kring HU18-landslaget. Han gjorde det riktigt bra – verkligen! Gjorde allt skitjobb direkt och dessutom noggrant, berömmer Svensson.

 

Ernmarks huvudsakliga ansvarsområden i Borås Basket blir för scouting och video. Dessutom kommer han att ha vissa specifika uppgifter under träning och under matcher, med bl.a. statistik. Individuell träning hamnar också på Ernmarks bord.

 

En något udda anledning till att valet föll på Ernmark var hans sociala förmåga.

 

-Jag kände att vi behövde någon som var min motsats. Så vi tog någon som är trevlig och social, skrattar Svensson.

 

Frågor till Fredrik Ernmark…

 

Vem är din favoritspelare från den gångna säsongen med Borås Basket?

”Det är flera som har imponerat på mig på olika sätt. Kaptenen, ”The Fredder”, är stabil och pålitlig och precis som en kapten ska vara. Gutenius är en modern big-guy med bra trepoängsskytte. Andreas Person står för fint skytte och är duktig allround. Simon Gunnarsson har fint boll-defense och attityd i returtagningen. Ludde Johansson är en ung, lovande och orädd pointguard.”

 

Vem är Sveriges bäst klädda coach?

”Duon Källman/Engström ser ju skarpa ut i kostym, ljusblå skjortor och Nässjö-gröna slipsar, måste jag ändå säga. Bra skor på Källman och bra attityd i frisyren, haha. Så jag svarar Jocke Källman även om jag har förstått att Nässjö är lokalkonkurrenterna till oss…”

 

Vilka spelare har fått sina tröjor pensionerade av Borås Basket?

”Jonas Larsson och Mike Palm, tror jag.  Jag är ju uppvuxen med att ha gått och tittat på när M7 kom på besök och mötte Alvik och Solna Vikings uppe i Stockholm på 90-talet. Så någon av The Blom Brothers kanske också? Niklas Blom?”

 

Rätt svar: Jonas Larsson (14), Mike Palm (15) och Henrik Carlsson (7).

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Privat.