Övertygande seger mot Lobas

Det var tidig match i Boråshallen idag mellan Borås Basket och Lobas. Uppkast redan kl. 11.00 med anledning av dubbelarrangemang denna söndag. Borås Basket herrar hade match på eftermiddagen. Borås Basket vann matchen i Basketettan Södra mot Lobas med 94 – 44.

Att det var tidig matchstart märktes i inledningen av den första perioden. Trevande spel, få poäng och många turnovers från bägge lagen. Lobas från Lomma i Skåne är annars ett stabilt lag i Basketettan. De gör sin tionde raka säsong och den gångna säsongen placerade de sig strax under toppen på en femte plats i tabellen. Precis bakom Borås Basket som kom på en fin fjärde plats i Basketettan Södra. Truppen är intakt för Lobas, så när som på att de tappat ett par spelare. Exempelvis Evelina Svensson som återvänt till IK Eos i SBL och trotjänaren Annika Höjman som spelat 22 (!) säsonger i Lobas A-lag.

Efter halva den första perioden kom Borås Baskets nyförvärv Anna Golob in på planen. Anna Golob som har BK Marbo som moderklubb, har gått basketgymnasium på RIG Mark och som de tre senaste säsongerna har representerat Mark Basket i SBL. Då Anna Golob haft en lättare fotskada har hon inte kunnat spela förrän nu för sin nya klubb. Vilken debut det blev. Redan efter 17 sekunder gjorde hon sina första poäng. Anna Golob bidrog starkt till att den trevande starten övergick i ett mer ordnat spel och ett högre tempo. Borås andra halva av den första perioden blev också en väldigt stark del av matchen. Från 9 – 9 gjorde Borås tolv raka poäng. Anna Golob avslutade den första perioden med en fin spin move och en lång vänster skopa till ledning 21 – 9. Till glädje för de 50 åskådarna på läktaren, som ju är max antal åskådare som får tas in på en arena i oktober pga. Corona.

Lobas spelade sin blott tredje match för säsongen, men den andra på mindre än 24 timmar. På lördagen hade de mött Marbo Basket och förlorat med 96 – 58. Stora siffror skulle det även bli mot Borås. Detta skulle visa sig tydligt i den andra perioden. Borås spelade ut i fina kombinationer, Maja Erixon var het i sitt skytte och tog upp Borås i en 20-poängsledning, 33 – 13. Olyckligt för Louise Hast och Lobas i detta skede av matchen, skadades Louise i vad som såg ut att vara foten och hon spelade inte mer i matchen. Den som lyfte sig över mängden i Lobas var Chloe Dion. Dion sjöng ut med egna attacker mot korgen och gick ibland kust till kust för att försöka hålla Lobas kvar i matchen. Borås packade generellt ihop försvaret bra och kunde behålla sin stora ledning resten av den andra perioden. Den slutade 24 – 12 och ledningen var 45 – 21 till hemmalaget i halvtid.

Coach Pat Ryan roterade friskt i laget. Vi fick se ytterligare en debutant i dagens match för Borås i Basketettan. Det var 15-åriga Frida Wernstedt. Den egna produkten är dubbellicenserad och spelar även i Borås Baskets utvecklingslag i division 2. Frida gjorde en fullgod insats och noterades totalt för fyra poäng i matchen. Den tredje perioden blev den poängmässigt rikaste. 29 – 14. Borås fortsatte att spela ut och poängen fördelades väl i laget. Maja Erixon var den spelare som gjorde flest poäng i matchen med sina 19. Ofta fint framspelad av planens gigant Anna Golob.

Den fjärde perioden blev inledningsvis hafsig från bägge lagen. Innan Pat Ryan tog time out och Borås kunde spela ut igen. Lobas såg trötta ut även om de gjorde vad de kunde. Borås var totalt sett ett par klasser bättre och vann till slut med hela 50 poäng. Slutresultat 94 – 44. Till matchens lirare i respektive lag utsågs Anna Golob och Chloe Dion.

Borås Basket – Lobas 94 – 44 (21-9, 24-12, 29-14, 20-9)

Poänggörare Borås Basket
Maja Erixon 19, Anna Golob 18, Estelle Centerstam 14, Hanna Brändmark 12, Emma Johansson 7, Sara Sehlin 7, Lisa Dahl 6, Frida Wernstedt 4, Elin Hansson 3, Vânia Sousa 2, Emma Ström 2, Iris Hallqvist

Poänggörare Lobas
Chloe Dion 14, Matilda Olsson 9, Julia Bigerud 4, Josefin Lindström 4, Disa Zander 4, Emma Jensen 3, Louise Hast 2, Hanna Henriksson 2, Sandra Persson 2, Ellinor Fransson , Paulina Rise

Text:  Jacob Stenlund
Foto: Daniel Grönbeck