Borås vände och vann

Borås behöver vinna två av de tre sista matcherna i grundserien för att säkra tredjeplatsen i tabellen. Fredagskvällens seger mot Köping innebär ett stort steg mot målet att få hemmaplansfördel i slutspelets första omgång. Borås låg efter från start, men tog sig ikapp och förbi under andra perioden. Segersiffror skrevs till 99-87. Poängbäst William Gutenius med 26 poäng. 

Borås kommer tyvärr till match utan John Brändmark som dragit på sig en skada dagarna innan matchen. Köping startar matchen klart bäst hittar och sätter sina skott från alla delar av planen, samtidigt lyckas Borås skapa bra möjligheter men får inte i skotten och det står 4-14 efter fyra minuters spel. Marek Klassen börja hittar distansskyttet och Borås börjar spela mer samlat försvar vilket resulterar i att Borås minskar Köpings ledning ned till 16-19 med 1.30 kvar i första period. Köping tar tillbaka lite kontroll de sista sekunderna och efter en spelad period är ställningen 20-25 till Köping.

Efter en knackig inledning av båda lagen börjar Borås anfall klicka och efter en trea från Bobi Klintman och ytterligare en från Andreas Person är Borås-ledningen plötsligt fem poäng och ställning 33-28 efter fyra spelade minuter i andra period. Tempot dras ned av Köping och Borås börja spela mer i deras tempo och det leder till att med 1.30 kvar är ställningen 42-42. Det tycker Avery Woodson och Marek Klassen är för nära så de skjuter i var sin trea och tvingar Köping till Time-out med 53 sekunder kvar, ställning 48-42. Köping lyckas sätta en tvåa vid slutsignalen på första halvlek, 48-44 vid halvlek.

Andra halvlek börjar som första slutade med lågt tempo och byte av poäng mellan lagen. Borås börjar däremot hitta lite nycklar till Köpings försvarsspel och då tar Köping Head coach ”Giotti” Nikolaidis direkt time out.. Men efter time-outen fortsätter Borås hitta korgen 67-56 ledning med 3.30 kvar av tredje perioden. Lagen byter poäng ett tag till och på sista sekunden lyckas Ernests Kalve sätta en djup trea som resulterar i 73-61 till Borås med en period kvar att spela.

Köping gör vad de kan för att ta sig tillbaka in i matchen men för varje poäng de gör har Borås ett svar på tal, och efter fem spelade minuter är avståndet nästan oförändrat, 90-77. Till slut börjar Borås att dra ifrån då Köping inte har svar defensivt, och med knappt tre minuter att spela och Borås har pushat ledningen till 17 poäng, 97-80. Köping kämpar tillbaka lite i slutet och det blir tillslut vinst för Borås 99-87.

En matchbild där Borås tar kontroll efter en och en halv period och släpper inte Köping in i matchen igen. Borås skjuter otroligt höga procent genom hela matchen och slutar på 66 procent på tvåpoängare och 50 procent på trepoängare. Offensivt drar Marek Klassen och William Gutenius ett tungt lass och gör totalt 51 poäng tillsammans, och i andra halvlek börjar även laget spela bra lagförsvar. En vinst kvar för att säkra tredje platsen och Borås har chans att göra det redan på tisdag mot Umeå.

Borås – Köping 99-87 (20-25, 28-19, 25-17, 26-26)

Poäng Borås
William Gutenius 26, Marek Klassen 25, Andreas Person 13, Avery Woodson 9, DeAndre Davis 9, Bobi Klintman 6, Jeremy Harris 6, Ludvig Johansson 5,

Poäng Köping
Victor 25, Hansson 12, Larsson 12, Kalve 12, Jackson Jr 11, Halling-Ibo 9, Zekovic 4, Klaasma 2

Text: James Pedersen Hemmarö
Foto: Daniel Grönbeck