Tredjeplatsen säkrad

Tack vare tisdagskvällens seger borta i Umeå är tredjeplatsen i SBL säkrad. Detta betyder att Borås spelar kommande kvartsfinalserie med hemmaplansfördel. Matchen mot Umeå var i mångt och mycket en krampartad tillställning, men efter att ha höjt sig något i matchens avslutning lyckades Borås tillslut vinna med 89-83. Poängbäst blev William Gutenius med 27 poäng. 

Mycket på spel, men ändå en tam inledning av matchen för Borås. I första perioden hade laget svårt att stoppa duktiga Umeå-guarden Guim Expositos farliga attacker mot korgen, samtidigt som anfallsspelet präglades av tveksamhet och dålig beslutsfattning. Det såg länge ut som att Borås skulle ligga under efter de första tio spelade minuterna, men tack vare en framgångsrik attack mot korgen av Jeremy Harris på periodens slutsignal, helt lika 23-23.

Borås lyckas inte heller under andra perioden höja sitt spel nämnvärt. Visst, Ludvig Johansson kommer in från bänken och gav laget lite välbehövlig energi. Men Borås orkar inte hålla uppe spelet under några längre stunder vilket också gör att Umeå hänger med i poängprotokollet. Den tidigare så pålitlige spelfördelare Marek Klassen hade en tuff kväll när Umeåförsvaret gång efter annan satte honom i knepiga situationer. Istället var det William Gutenius som bar laget offensivt i första perioden.

Här skulle vi kunna klistra in resonemangen från matchens första halva för att beskriva den tredje perioden. Umeå lyckas både ta sig ikapp och förbi innan DeAndre Davis på periodens slutsignal stoppar i 61-60 och en knapp ledning för Borås inför matchens avslutning.

Det tog 30 minuter, men tillslut hittar Borås energin. Möjligtvis var det monsterblocken signerad John Brändmark som var tändningen. Eller de efterföljande treorna av nyss nämnde Brändmark och Ludvig Johansson som fick Umeå att hamna på efterkälken. När sen Brändmark sköt i ytterligare en trepoängare efter fint Boråsspel var ledningen uppe i tio poäng, 66-76 med fem minuter kvar att spela. Borås kunde sedan behålla kontrollen och en vinst med 89-83 blev ett faktum, och nu väntar Jämtland på hemmaplan innan det vankas slutspelsbasket i Boråshallen.

Umeå – Borås 83-89 (23-23, 14-19, 23-19, 23-28)

Poäng Umeå
Welle 21, Dawit 20, Exposito 19, Häglund 15, Esteban 4, Johansson 2, Lindqvist 2

Poäng Borås
William Gutenius 27, DeAndre Davis 13, John Brändmark 12, Jeremy Harris 11, Marek Klassen 8, Andreas Person 7, Avery Woodson 6, Ludvig Johansson 5

Foto: Daniel Grönbeck