Basket förenar människor

Basket förenar människor

På planen är de bittra rivaler som slåss med näbbar och klor om den bästa seedningen inför slutspelet. Vid sidan om samarbetar Borås Basket och Solna Vikings. Inför tisdagens match lagen emellan belyser man tillsammans basketens roll i kampen för ett mer integrerat samhälle. Alla är välkomna till basketfamiljen.

Siffror visar att basketen i Sverige gör ett enormt jobb i det stora integrationsarbetet. Men hur gör man? Är det någon som har riktigt koll? Vad är det egentligen som kan göras för att en idrott eller ett samhälle ska bli integrerat? Idrotten har naturligtvis en guldsits jämfört med myndigheter, skolor och arbetsplatser. Hos oss är det enklare. Vi har visserligen också regler men det är inte ”hela världen” om grammatiken eller ordföljden blir knasig. Vi talar ett annat språk. Ett som alla kan förstå. I basketfamiljen är alla välkomna. Oavsett varifrån i världen man kommer. Och när du väl är inne så förenar vi människor.

 
 
Basketsporten är nästan exakt likadan över hela världen. Den känns igen. Kanske är det därför som svensk basket lyckas så bra med att locka utövare med invandrarbakgrund? Kanske är det igenkänningen tillsammans med välkomnandet som gör allt? Kanske är det även att vi inte gör skillnad på folk? Av din tränare får du ros och ris beroende på det du gör, inte beroende på var du kommer ifrån.
 
 
Borås Basket är en del av basketfamiljen och står för samma värderingar som Svenska Basketbollförbundet gör. Det är och gör även Solna Vikings. I samband med matchen mellan Borås och Solna tisdagen den 26 februari så gör de båda klubbarna gemensam sak och belyser basket och integration lite extra.
 
 
Klicka på bilden för att se och höra Borås- och Solna-stjärnornas budskap.
 
 
 
Fakta om integration i svensk basket
Den senaste säsongen hade hälften av spelarna i Sveriges ungdomslandslag utländsk bakgrund.
2009 bestod ungdomslandslagen på tjejsidan till 66 % av spelare med utländsk bakgrund.
35 % av landslagscoacherna har utländsk bakgrund.
55 % av elitdomarna i Sverige har utländsk bakgrund.
En mätning från 2009, gjord av Riksidrottsförbundet, visade att 40 % av de aktiva på föreningsnivå har utländsk bakgrund.
Definitionen av utländsk bakgrund är att man är född utomlands eller har minst en förälder som är född utomlands.
Källa: Svenska Basketbollförbundet
 

Text/Manus: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Christian Johansson/PAPAC. Video/Klippning: Thomas Garphammar/DANGAR. Video: Viktor Petrovski/SOLNA VIKINGS.    

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här