Borås fortsatte att växa – både publikt och sportsligt

Borås fortsatte att växa – både publikt och sportsligt

Sex raka triumfer och fars-dag-firande hade lockat många till Boråshallen och matchen mot Södertälje Kings. Det publikmässiga säsongsrekordet ökades på till 1226 personer och segerraden förlängdes, efter en stenhård fajt, till sju på rad.

Borås Basket inledde matchen med att låta Omar Krayem spela försvar en bit ifrån Södertälje Kings pointguard Adnan Chuk. På så sätt tvingade man Chuk att bli avslutaren. Och det är ganska känt att han trivs mycket bättre i den framspelande rollen. Det dröjde hela fem minuter innan gästerna lyckades justera detta. Då genom att scoringstjärnan Johnell Smith fick vara den som startade anfallen. Smith gjorde inte headcoach Vedran Bosnic besviken och levererade åtta poäng den första perioden.
 
För Borås del var det främst den väldige Mike Palm som producerade offensivt och höll laget på ett hanterbart avstånd. 12-18 efter tio minuter var smickrande för Borås men pekade tydligt på att det mer var en match i Södertälje Kings smak.
 
I den andra perioden kom hemmapoängen från fler händer. Fredrik Andersson drog i en skön trea. Assisten levererades av Mike Palm som hade dragit på sig dubbel bevakning på lowpost. Dessutom var det i det här läget som Ryan Zamroz presenterade sig. Först med en trea. Sedan med ett and-one-spel och till sist var det han som avslutade ett snabbt uppspel genom att lägga i 27-29. Då återstod 3:43 av den andra perioden och Kings kallade timeout.
 
Med 1:11 kvar av halvleken gick Borås för första gången upp i ledningen, 34-33. Och för en gångs skull var det inte tack vare offensiven, utan mest för att man stoppade Kings bakåt. Mattias Göransson visade flera gånger skolboksexempel på hur man stoppar Johnell Smith och det ledde till 36-33 i halvtidspaus.
 
I tredje perioden var det åter Södertälje som inledde hetast. Efter tre minuter var man ikapp Borås, 41-41. När Borås bara ett par minuter senare gick upp till 50-43 var det genom ett break som startade med en grym defensiv insats av Jason Thomas. Thomas tippade bollen till Omar Krayem, som i sin tur alley-oopade bollen till en flygande Fredrik Andersson. Andersson hade bara att guida bollen ner i korgen.
 
Vedran Bosnic grävde djupt i sina fickor av basketkunskap och hittade ett zonförsvar som han bestämde sig för att testa. Det fungerade kanske sisådär, för coach Bosnic såg till att byta tillbaka till man-man illa kvickt. Ryan Zamroz var tung i slutet av den tredje perioden då han fick ansvaret att leda offensiven. Först tog han bollen till korgen och la i två poäng rakt i ansiktet på Mike Joseph. Sedan såg han till att dra i en buzzer-beater-trea för att avsluta perioden till 61-50.
 
Precis i början av den fjärde perioden uppstod ett tumult med Jason Thomas, som höll bollen liggandes på golvet. Södertäljes Dino Pita slängde sig över Thomas. Hela Boråshallen förväntade sig en foulavblåsning mot Pita. Istället kom en, hos hemmapubliken, mycket impopulär teknisk foul på Thomas. När Borås åter hade samlat sig och hittat rätt fokus gick det bättre igen. Zamroz satte trepoängaren som betydde både 68-55 och timeout från gästerna.
 
När Adnan Chuk, med 4:31 kvar, drev på korgen och trixade i 68-62, fick Borås headcoach Pat Ryan nog och ville snacka igenom. Borås offensiva spel blev, trots timeouten, en aning statiskt i slutet. Så det var skönt att se Omar Krayems ”lobb” leta sig ner i nätmaskorna till 70-62. Thomas trea minuten senare var nästan ännu skönare. Södertälje gjorde också poäng. Men hemmalaget hade en marginal att gå på och detta skulle visa sig värdefullt.
 
Innan allt var över hade dock Tobias Borg dragit i två raka treor på mindre än 20 sekunder och Södertälje var så nära som 75-73. Efter detta följde sedvanligt foulande från de jagande gästerna. Men eftersom ”rätt” killar hamnade på strafflinjen så kunde Borås tillslut cementera segern. En trea av Mike Joseph på slutsignalen spikade slutresultatet till 82-80.
 
Citaten från presskonferensen läser du på Borås Tidnings basketblogg
 
Borås Basket-Södertälje Kings: 82-80 (12-18, 24-15, 25-17, 21-30).
 
Poänggörare Borås: Ryan Zamroz 25, Mike Palm 18, Omar Krayem 13, Mattias Göransson 8, Jason Thomas 7, Chris McKnight 6, Fredrik Andersson 5.
 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Christian Johansson/PAPAC.    

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här