Borås möter hett Jämtland

Borås möter hett Jämtland

19:04 på torsdag kväll möts Borås och Jämtland i Boråshallen. Detta kan vara sämsta tänkbara läge att ta sig an ”älgarna” från Östersund. Sedan J’son Stamper kom till laget är de nämligen inne i en sjuk hot-streak med fyra segrar på de fem senaste försöken. Samtidigt kommer ligatrean Borås till match med två raka nederlag bakom sig.

Jämtland Basket har under större delen av säsongen befunnit sig i det nedre skiktet av tabellen. De har kämpat på och längtat upp till en slutspelsplats. Nu verkar plötsligt det hårda arbetet börja bära frukt. Fyra segrar på de senaste fem matcherna har det blivit. Sådana siffror talar ett tydligt språk, men vad ligger bakom dem?
 
Efter lite efterforskningar kommer man fram till en hel del svar. Här är några.
 
Amerikanen Geary Claxton levde inte upp till förväntningarna och just innan Jämtlands förra Borås-resa fick han kicken. Claxton ersattes av Brandon McKnight (f.d. Solna och Plannja), som inte heller fick Jämtland att lyfta. Därmed fick McKnight också gå. Tredje amerikanen heter J’son Stamper och är en 198 cm lång forward från New York. Med Stamper verkar allt fungera och det har blivit vinst i fem av hans sex matcher i klubben.
 
Majoriteten av J’son Stampers poäng tillverkas i tresekundersområdet. Men han gillar även att skjuta treor från sin sweet-spot ute på vänsterflanken. Därifrån är han 60-procentig så här långt. Från högerflanken har han inte ens skjutit.
 
Brynjar Björnsson heter en annan “älg” som är framgångsrik från trepoängsland. Han är bara en placering efter (trea) Borås Baskets egen Ryan Zamroz (tvåa) i topplistan för trepoängsprocent. I och med Stampers och Björnssons förmågor två så får man se det som givet att Borås måste försvara väl mot Jämtlands distansskytte.
 
Som om detta inte vore nog så förfogar headcoach Dennis Aulander över Basketligans främste scorer (21,78 poäng per match) i Evaldas Zabas. Senast Jämtland spelade i Boråshallen så var det just Zabas som tog över offensiven i crunch-time. Och han var rätt nära med att lyckas stjälpa Borås.
 
Till såga på allt så har Borås har två raka förluster. Men på ett sätt så kan detta vara till fördel för hemmalaget. Risken för en eventuell underskattning blir ju desto mindre. Sedan hoppas nog alla Boråsare på att offensive dirigenten Omar Krayem har hunnit tillfriskna och är i speldugligt skick.
 
19:04. Torsdag. Boråshallen. Borås vs Jämtland. Det blir kul. Kom även ihåg att Borås har Para(vinja) på banken.
 

Text: Magnus Stråhle/Dick & Nash. Foto: Christian Johansson/PAPAC. 

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här