Borås snuvade Södertälje på premiärsegern

Borås snuvade Södertälje på premiärsegern

Det blev en offensiv, jämn och spännande match när Södertälje Kings tog emot Borås Basket i sin hemmapremiär. Tillslut var det Borås som kunde packa bussen med ett rosa protokoll och resa hem med leenden på läpparna efter 93-99.

Första perioden innehöll ett par vågor. Första vågen stod Södertälje Kings för. Borås Basket var det bättre laget i mitten av perioden innan det åter vägde över åt Kings håll i slutet. 23-20 efter tio minuter var möjligen lite i underkant för hemmalaget.
 
Omar Krayem öppnade andra perioden med bländande offensiv. Totalt stoppade han i 16 poäng i den första halvleken. Men sen var de stopp på poänggörandet för Omar.
 
-Men Omar gör ett fantastiskt jobb som pointguard idag. Han spelade 33 minuter och hade bara en turnover, sa headcoach Pat Ryan efter matchen.
 
Med 2:20 kvar av första halvleken gick Borås upp i ledning för första gången på evigheter. Så kändes det i alla fall. Hur som helst så var det genom Mattias Göransson som påpassligt höll sig framme och stoppade i bollen efter en offensiv retur.
 
46-46 inför tredje
Fem minuter in i andra halvleken åkte Chris McKnight på sin fjärde foul. Det var i försvaret mot Dino Pita.
-He elbowed me in my face, var McKnights kommentar till domaren.
 
Sekunderna efter den fjärde foulen satt McKnight på bänken med även en teknisk foul på samvetet. Inget mer spel för McKnigh alltså och det innebar ett knivigt läge för Borås som redan från början inte är så brett när det gäller längd.
 
Kings starkast lysande stjärna är, precis som ifjol, Johnell Smith. Coach Ryan såg till att det var mångsidige och duktige försvarsspelaren Mattias Göransson som fick ta huvudansvaret för bevakningen av Smith. Relativt beskedliga elva poäng lyckades Smith stoppa i under första halvlek. Men efter tre perioder och med Göransson på bänken så var Kings-dominanten uppe i 19 poäng.
 
-Det är tufft. Han [Johnell Smith] är lite hal. Svårt att få grepp om och läsa honom. Det som jag har är ett litet längdövertag, så jag försökte utnyttja det för att han skulle få så svåra skott som möjligt, sa Göransson.
 
72-72 inför sista
I början av fjärde perioden spelade Borås bra. Unge Fredrik Andersson fick avsluta ett av matchens vackraste anfall med en layup till 74-80. Ryan Zamroz tredje trepoängare för eftermiddagen gav 76-83 och självförtroendet pumpade hos de orangeklädda gästerna. Och det skulle komma mer. Jason Thomas dunk till 83-89 var bland det fetaste som har skådats i Basketligan. Det var hans andra dunk i matchen och den gav bonuskast till 83-90. Minuten senare tryckte Thomas i sin tredje dunk och såg därmed till att Borås ledde med nio poäng med drygt två och en halv minut kvar av matchen. Bara för Borås att spela hem matchen då?
 
Nja, inte riktigt. En som väldigt gärna ville ha ett ord med i leken var Adnan Chuk. På ren vilja fick han tag på en offensiv retur efter missat straffkast och sköt i två poäng. En stund senare penetrerade han och spelade fram Jesper Andersson som sköt i 93-96 på en trea. Men närmare än så kom inte Kings. Mike Palm, som för övrigt var en gigant i matchen med 30 poäng och 13 returer, satte ett straffkast och tog sedan hand om den sista defensiva returen. Därmed var matchen över och Borås segrade med 93-99.
 
I Borås Tidnings nya basketblogg finns en del sköna citat från presskonferensen att hämta. Bloggen hittar du här: http://btbasketbloggen.wordpress.com/
 
Södertälje Kings-Borås Basket: 93-99 (23-20, 23-26, 26-26, 21-17).
 

Poänggörare Borås: Mike Palm 30, Ryan Zamroz 21, Omar Krayem 16, Jason Thomas 15, Chris McKnight 9, Mattias Göransson 6, Fredrik Andersson 2.

Text: Magnus Stråhle. Foto: Karin Schulz. 

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här