Borås vann seriefinalen i McKnights ära

Borås vann seriefinalen i McKnights ära

Det var dukat för seriefinal mellan Norrköping och Borås på fredagskvällen. Tyvärr hade inte fler än 752 personer, varav ett fyrtiotal från Borås, bänkat sig i Stadium Arena. De som var där fick se gästerna vinna med 91-103 och via det överta serieledningen.

När matchen mellan Norrköping Dolphins och Borås Basket satte igång möttes publiken av två ganska passiva försvar. Borås var dock det kvickare laget när det gällde att ställa om till anfall och de skaffade sig snabbt en ledning på 3-11. Det var en arg Paul Burke, headcoach i hemmalaget, som tvingades kalla till timeout efter bara fyra minuter. Norrköping levde mest på att de tog sig till straffkastlinjen mer frekvent än gästerna. Mot slutet av perioden spelade Dolphins upp sig något, men det stod ändå 19-28 när matchen var framme vid sin första paus.
 
Jason Thomas fick, i Chris McKnights frånvaro, chansen i startfemman. Och som han tog den. Thomas satte alla sju av sina tvåpoängsskott i den första halvleken och noterades för 18 poäng. Det var därför signifikativt för halvleken att just Thomas producerade and-one-spelet som gav 22-36 – Borås dittills största ledning. En stund senare kom 31-45 genom en trea av Omar Krayem. Detta pressade Paul Burke till en ny timeout. När Borås headcoach Pat Ryan valde att vila centern Mike Palm var det en ganska komisk syn på planen. Borås uppställning innehöll nämligen fyra spelare kring 190 centimeter i längd och en på dryga 180. Norrköpings jättar lyckades trots detta inte dominera.  I halvtid var det bortaledning med 41-52.
 
En och en halv minut in i den andra halvleken hade Borås ryckt åt sig en ledning på 17 poäng. Efter 4:17 hade man ökat på den ledningen till 19 poäng. Då hade Mike Palm och Ryan Zamroz dragit i en varsin trepoängare och Omar Krayem hade stått för två. Inget verkade gå fel för Borås.
 
Men i slutet av tredje perioden fick Mike Palm sin tredje foul och något hände då med Borås spel. Maskineriet hackade samtidigt som Dolphins passade på att sätta upp en zonpress. Hade det inte varit för att Henrik Carlsson sänkte en tung buzzertrea så hade matchen kunnat vända i det skedet. Istället kunde Borås gå in i fjärde perioden med 63-74 i ryggen.
 
I den fjärde perioden tycktes Paul Burke otroligt nog tänka ”smallball”. Fred Drains fick spela försvar mot Mike Palm – en mismatch som Borås inte var sena att utnyttja. Palm visade Drains vem som bestämde genom att postade upp och dunka honom i ansiktet. Drains foulade dessutom och Palm sänkte enkelt bonuskastet till 66-80.
 
I slutet spelade Borås lugnt och hade klockan som bästa vän. Ryan Zamroz och Mike Palm var säkra från strafflinjen och Dolphins kom inte närmare än 86-95 med 1:20 kvar av matchen. I det läget tog Pat Ryan sin första timeout för kvällen. I slutminuten satte Omar Krayem, efter att laget hade spelat runt bollen i nära på 24 sekunder, trepoängaren som betydde 86-98. Det skottet kändes som den sista spiken i Dolphins-kistan. I slutsekunderna gjorde lagen ytterligare fem poäng vardera och 91-103 var det som lyste på poängtavlan när slutsignalen ljöd.
 

Borås Tidnings basketblogg kan du läsa lite om vad som sas på presskonferensen efter matchen. 

Norrköping Dolphins-Borås Basket: 91-103 (19-28, 22-24, 22-22, 28-29).
 
Poänggörare Borås: Omar Krayem 34, Mike Palm 22, Ryan Zamroz 21, Jason Thomas 18, Henrik Carlsson 6, Mattias Göransson 2.  
 

Text: Magnus Stråhle. Foto: Christian Johansson/PAPAC.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här