Det är hemmapremiär om bara 10 dagar

Det är hemmapremiär om bara 10 dagar

Det är tätt på given i intervjuserien som bygger på vilka tröjnummer våra spelare har valt. Idag presenterar vi Jakob Sigurdarson, den isländske EM-spelaren som självmant tagit över tröja nummer 10 efter Borås Basket-legendaren JJ Miller.

Du är helt ny i Borås Basket efter hela sex säsonger i Sundsvall Dragons. Är det inte jättekonstigt att dra på sig en svart matchtröja?
-Jo, det är lite konstigt. Men jag visste att det skulle kännas så i början. Samtidigt känns det härligt, naturligt, rätt och bra att vara här i Borås. Det känns inte riktigt som det är första gången jag är här eftersom jag redan är så komfortabel. Det är en grupp som är lätt att komma in i.

Vad har hittills varit det bästa med att komma till Borås?
-Att få vara med familjen igen. De var här en månad innan jag kom, medan jag spelade med landslaget.

Och vad är det bästa på planen?
-Det känns mycket bra att börja träna och spela med grabbarna. Jag har längtat efter det hela sommaren.

Tidigare har vi mest sett dig spela point. I träningsmatcherna har det sett ut som du kommer ha mindre boll men kanske skjuta mer? Stämmer det?
-Ja, ibland stämmer det. Omar [Krayem] är mycket bra med bollen och han är en riktig pointguard, som tycker om att passa. Jag kommer spela lite mer på vingen och ta lite mer skott som en shootingguard. Men att jag inte styrt spelet så mycket beror även på att jag bara varit med laget i lite mer än en vecka.

Du och din familj bor i Borås kanske högst belägna lägenhet, på 21:a våningen. Utsikten måste vara enorm? Är detta det närmsta du kommit att vara som Mike Palm [Be Like Mike]?
-Ja, det är troligen enda gången jag har bättre utsikt än Mike, hahaha.

Din moderklubb på Island heter Breidablick. Vad betyder det?
-Jag vet inte [Jakob tar upp mobilen och googlar…]. Nej, jag vet inte. Men det kommer från någon gammal isländsk saga. KR var klubben som jag fortsatte i efter tre år.

Hade du någon spelare som förebild när du var yngre, någon som du byggde ditt spel efter?
-För alla som är ungefär lika gamla som jag så var det Michael Jordan. Chicago Bulls var bästa laget i världen och Jordan var den bästa spelaren. Senare tittade jag mycket på Jason Williams, ”White Chocolate”.

Vem i laget är mest lik dig personlighetsmässigt?
-Mike Palm, tror jag. Vi är lite tystare, vi har familjer och barn. Våra liv liknar nog varandras ganska mycket.

Vilken av dina lagkamrater är roligast?
-Omar pratar mest och är ofta rolig. Adama är rolig och man kan prata med honom om allt.

JJ Miller hade nummer 10 i Borås under tre säsonger. Ganska stora skor att fylla. Många game-winning-shots och buzzer beaters. Men du är känd för samma sak. Sitter det i tröjnumret eller vad är hemligheten med att sätta det avgörande skottet?
-Självförtroende. Du måste tro på dig själv. Du får inte tänka på hur stort skottet är. Om du gör det så missar du troligtvis. Men mest av allt är det träning. Ju mer du tränar desto lättare är det att sätta det där avgörande skottet.

Du hade nummer 10 i Sundsvall också. Var det självklart att fortsätta med det i Borås eller funderade du på att välja något nytt?
-Ja, det var det. Det är enda numret som mina pojkar känner till. För dem har pappa alltid haft nummer 10. Så det är den stora anledningen till att jag spelar med nummer 10 även i Borås.

Text: Magnus Stråhle. Design: Emma Brändmark/REKYL.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här