Göransson avslutar basketkarriären på topp

Göransson avslutar basketkarriären på topp

Mattias Göransson är 30 år gammal och hann med tolv år i Basketligan, innan han efter säsongen 2013/14 – hans kanske bästa säsong någonsin – bestämde sig för att lägga basketskorna på hyllan. Istället kommer han nu att ägna sig åt familjeliv och studier på heltid. Borås Baskets organisation är väldigt tacksam för de tre säsonger som Göransson gjorde i klubben och man uppskattar värdet av hans insatser enormt mycket.

Mattias Göransson började sin karriär i Basketligan i moderklubben Södertälje BBK, där han vann SM-guld 2004/05. Sedan representerade han ytterligare tre föreningar innan han avslutade med tre framgångsrika år i Borås Basket.
 
 
Mattias Göranssons kommentarer om den tid han hade i de fem Basketligaklubbar han representerade:
 
 
Södertälje: 2001-2006.
”Moderklubben, som jag förmodligen har det mesta att tacka för. Det var i Södertälje jag fick min basketutbildning och utan den klubben hade jag inte kunnat har en så lång karriär. Det var även i Södertälje som min vinnarmetalitet utvecklades.”
 
 
08 Stockholm: 2006-2008.
”Två motgångsår basketmässigt. Men nu i efterhand kan jag säga att jag lärde mig väldigt mycket om hur man studsar tillbaka. Hur man börjar tro på sig själv igen. Utanför basketen hade jag fantastiskt roligt.”
 
 
Helsingborg: 2008-2009.
”Helsvenska året. Jag åkte till Helsingborg för att jag visste att jag skulle få spela mycket och det var en chans att få tillbaka självförtroendet. Att spela med tidigare lagkamrater lockade också. Jag visste att jag skulle trivas med dem och gjorde det.”
 
 
Gothia: 2009-2010.
”Ett roligt lag, men en tuff säsong. Det var första gången som Gothia gick till slutspel. Men jag blev lite less på elitbasketen efter det året. Det var andra gången på två år som jag var med om att klubben jag spelade för gick i konkurs. Året efter blev ett sabbatsår.”
 
 
Borås: 2011-2014.
”Här fick jag en nytändning. Under våren 2011 var jag på en slutspelsmatch i Boråshallen och tänkte att här skulle jag vilja spela. Sedan ringde Jonas Larsson. De tre åren i Borås Basket blev min roligaste tid som basketspelare, just med tanke på alla som jobbar i föreningen och alla som hjälper till runt matcherna. Jag har ju spelat i några olika klubbar, men aldrig varit med om en så fantastisk publik som i Borås. I fortsättningen kommer jag heja på och stötta klubben. Borås Basket har vunnit mitt hjärta.”
 
 
Förutom att Göransson var snabbare än någonsin under sin sista säsong i Basketligan så sköt han också bättre än någon gång tidigare i karriären. 58 procent på tvåor och 44 procent på treor är djupt respektabla siffror. Även i straffkastskyttet och i effektiviteten nådde Göransson personliga rekord under 2013/14. Prestationen på planen avspeglades även i förtroendet från coacherna Pat Ryan och Jonas Larsson.
 
 
-När Mattias nu lämnar Borås Basket gör han det som en klasspelare. Han har stått för energi, uppoffrande spel och hög intensitet. Han gav allt varje sekund, på både träning och match. Sedan var han en jättebra lagkamrat till alla och han har agerat utefter det som klubben står för. Jag besöker våra sponsorer kontinuerligt och hos dem har jag märkt vilken publikfavorit han varit. Mattias har hela tiden varit lite i skymundan, bakom de stora affischnamnen. Men det har han gillat. När vi värvade honom påstod jag att han hade sina bästa år framför sig. Så blev det också. Det är sällan man ser en kille på två meter med sådan otrolig snabbhet och den nivån på sitt försvarsspel. Givetvis blir det svårt för oss att ersätta en sådan duktig spelare, säger klubbchefen och assisterande coachen Jonas Larsson.
 
 
-Det har varit fantastiskt roligt. Jag haft både med- och motgång, men lärt sig något av allt. Höjdpunkterna i min karriär är SM-guldet 2005, det helsvenska året med Helsingborg och mina tre sista år här i Borås. Nu, 2014, när jag lämnar Basketligan, är den bra mycket jämnare än den var när jag debuterade 2001. Det finns inga lag som man bara kan åka och hämta två poäng hos. Det krävs att man krigar i varje match, säger Mattias Göransson.
 

Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här