Han är nya coachen

Han är nya coachen

Sedan länge stod det klart att Henrik Svensson, efter åtta säsonger som headcoach för Malbas, skulle lämna malmöföreningen. Det som inte var givet, förrän idag, var att Borås Basket skulle bli hans nya klubbadress. Svensson återvänder därmed till den förening som han hjälpte spela upp till Basketligan för tio år sedan.  

 

39-årige Henrik Svensson, från lilla Horred i Marks kommun, är killen som 2006/2007 spelade i den version av Borås Basket som vann den södra Basketettan, kom trea i Final Four och kvalificerade sig för Basketligan. Senare samma år avslutade Svensson spelarkarriären och började coacha.

Efter ett år som coach för utvecklingslaget Borås/Marbo, inklusive en tripp till U20 Final Four och ett år som assisterande coach i KFUM Nässjö, hamnade Svensson i Malmö och Malbas. Där blev han headcoach direkt och fick börja i division 2. På en säsong coachade han laget till Basketettan. Efter fem år på den nivån tog Svensson och laget klivet upp till Basketligan. Där har han lett Malbas de två senaste säsongerna.

Idag är Henrik Svensson aktuell med klubbyte då han skrivit på ett 2-årsavtal med Borås Basket.  För Svensson var det självklart att tacka ja när erbjudandet kom.

-Det var inget att fundera över. Det var bara att tacka ja direkt. Jag diskuterade inte ens med min sambo innan jag tackade ja, skrattar Henrik Svensson.

När Svensson, som ju coachat mot Borås de två senaste säsongerna, ombeds sia om vad som kommer bli annorlunda i Borås Basket i och med hans tillträde svarar han så här.

-Vi får ju se vilka spelare vi har. Jag har ju fått spela fruktansvärt strukturerat i Malbas de sista två åren. Nu vill jag behålla Borås tänk med fart, men kanske blir det lite mer defensivt tänk. Även jämfört med Borås senaste säsong, funderar Svensson.  

Borås Basket har inte en enda spelare under kontrakt för tillfället. Men vilka coach Svenssons favoriter? Vilka spelare hade han gärna behållit i truppen om han fick som han ville? Inspirerat nämner han några exempel.

-Fredrik Andersson och Simon Gunnarsson tycker jag är jättehäftiga. Och de har lokal anknytning, vilket jag tycker är jätteviktigt. De blir ju kulturbärare. Simon var den första spelaren jag försökte värva till Malbas inför förra året. John Brändmark hade jag i U20-landslaget förra sommaren. Han gjorde fantastiska saker mot EuroCup-spelare och spelare som är proffs i stora ligor i Europa. John har stor potential om han kan hålla sig frisk. Jakob Sigurdarson känner jag inte, men allt jag sett och hört om honom genom åren… Han verkar ju vara det ultimata proffset, så jag hoppas att han vill vara kvar också. Han verkar fantastisk att ha att göra med, menar Svensson.

Till sist; vad ser Henrik Svensson mest fram emot?

-Att få jobba med spelarna i den här miljön, som Jonas Larsson och alla kring honom har byggt upp. Det är ju ett privilegium. Det finns potential här som är stor och det är i ett sådant klimat man vill jobba, avslutar Svensson.

Text: Magnus Stråhle. Foto: Mattias Björlevik.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här