Internationell klasspelare till Borås

Internationell klasspelare till Borås

Real Madrids fotbollslag kallar sina stora värvningar för Galacticos. Borås Baskets motsvarighet har inget namn, men när det gäller den 203 centimeter långe, finske landslagsmannen Samuel Haanpää, så är det solklart fråga om en klassvärvning.

Borås Basket har just stått för en värvning som gör att truppen kanske ser bättre ut än den någonsin gjort.
 
 
-Finske landslagsmannen Samuel Haanpää kommer att bidra med poänggörande. Framför allt är han ännu ett hot från trepoängslinjen och med honom får laget ytterligare en dimension. Sedan kommer han till Borås med ovärderlig internationell erfarenhet från spel i EM, VM och EuroChallenge. Förhoppningsvis blir vi strået vassare än förra säsongen, säger klubbchef Jonas Larsson.
 
 
Samuel Haanpää är 28 år gammal och bofast i det finska landslaget. Den 203 centimeter långe skytten spenderade förra säsongen i Spanien. Året innan blev han framröstad som mest värdefull bland de inhemska spelarna i finska ligan. Dessutom har Haanpää hunnit med en sejour på Cypern. Det är en rutinerad, meriterad och beprövad spelare som Borås Basket nu har skrivit kontrakt med.
 
 
Basketsajten Eurobasket.com säger att Haanpää är en stor ledargestalt, att han jobbar hårt för att hela tiden bli bättre och att han är ett hot som skytt så fort han kommit in på offensiv planhalva. Sajten listar honom på position 2 (shooting guard). 
 
 
Här följer en första intervju med Samuel Haanpää.
 
Vad fick dig att välja Borås Basket?
-Borås Basket handlar om ett tydligt koncept och en stark kultur. Jag förstår vilken typ av lag man vill bygga. Att klubben ska spela i EuroChallenge var en stor faktor till att jag skrev på. Klubben vill bli bättre varje år och strävar efter att nå nya nivåer. Det lät bra att bli en del av en sådan klubb, för jag vill samma saker. Planen finns, rollerna är tydliga och jag hoppas kunna bidra till att laget blir ännu bättre. Sammanfattningsvis så var det helheten som tilltalade mig och jag är väldigt sugen på att sätta igång.
 
 
Beskriv dig själv som spelare!
-Jag är en offensiv spelare – en skytt med bra storlek för min position – som kan hjälpa laget på många olika sätt. Efter att ha pratat om Borås Basket med min landslagskompis Roope Ahonen så tror jag att jag verkligen att jag kommer att passa in. I ett lag som Borås, som spelar med högt tempo, springer snabbt, skjuter ofta och göra många poäng, kommer jag till min rätt på ett mycket bra sätt.
 
 
Samuel Haanpää har spelat för finska landslaget på ett eller annat sätt under de tio senaste somrarna. Hans försäsonger ser därmed inte ut som alla andras. Men han beskriver det som något självklart, något positivt och något som han gillar mycket.
 
 
-Finska landslaget känns som ett klubblag. Det är oftast samma killar som är med och man har sin säsong på somrarna. Nu ska vi spela VM i Spanien och öppningsmatchen är mot USA. Det blir en unik upplevelse, även om jag genom åren redan har mött några av deras spelare.
 
 
Vilket tröjnummer skulle du vilja ha i Borås Basket?
-Nummer 13. Sedan jag var liten så har det hänt bra saker när jag fått ha det numret.
 
 
När kommer du till Borås?
-Det beror på hur det går i VM såklart. Men förr eller senare är jag där. Och jag ser fram emot det.
 
 
Samuel Haanpääs karriär – år för år
2002/03: Kori-80 Keravan (Finland)
2003-05: Rekolan Urheilijat Vantaa (Finland)
2005/06 Cornerstone Christian (High School, USA)
2006-08: Valparaiso (NCAA, USA)
2008/09: Upea Capo d’Orlando (Italien)
2009: Fos Quest Provence (Frankrike)
2009/10: Torpan Pojat Helsinki (Finland)
2010/11: Faymasa Palencia (Spanien)
2011/12: Keravnos Strovoluo (Cypern)
2012/13: Lapuan Korikobrat (Finland)
2013/14: Leyma Basquet Coruna (Spanien)
 
 
Text: Magnus Stråhle/Borås Basket.
Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här