Kvartsfinal 1

Kvartsfinal 1

Nästan sex månader har kommit och gått sedan första uppkast mot Jämtland i början av oktober. Borås Basket har gått upp, ned och åt sidan. Tillslut landade laget på 17 segrar och 15 förluster. Tillräckligt för en femteplats i Basketligans tabell, vilket innebär att man inleder slutspelet i Uppsalas IFU Arena klockan 17:04 på lördagen.

Drygt ett dygn innan Borås Baskets första kvartsfinalmatch den här säsongen fick vi ett snack med vikarierande headcoachen Henrik Carlsson. Nedan förklarar han en hel del om hur förberedelserna har gått till och vad han förväntar sig när allt drar igång i Uppsala på lördagseftermiddagen.

I tisdags kväll blev det klart att Borås skulle få Uppsala som motståndare. Vad har du gjort sedan dess?
”Det har varit väldigt mycket förberedelser – videotittande, planering – för att välja ut de delar vi vill fokusera extra på. Det får inte bli för spretigt – att man fokuserar på för många grejer. Sen vill vi förbereda laget på att det kommer bli en helt annan basket när det är slutspel. Man vet som f.d. spelare att det blir en helt annan intensitet och aggressivitet. Så det gäller att man verkligen är redo mentalt.”

Hur pass långt tillbaka har du gått när du tittat på matcher?
”Jag har gått tillbaka en del. Det har ju varit klart ett tag att Uppsala skulle bli fyra. Därmed har de kanske inte haft något att spela för på slutet och gått runt på fler spelare än normalt. Jag har gått tillbaka rätt långt, men inte för långt, för då kan de bli inaktuellt ändå.”

Vad hos Uppsala har förändrats under året?
”Det blev en stor förändring när de tappade Odin Lindell. Först hade de inte någon direkt femma, förutom Sebastian Norman. Sedan kom Carl Engström och Uppsala är ett helt annat lag med honom. Även om både Odin och Carl är stora, tuffa och bra screen-sättare så är de väldigt olika. Engström är ett större hot offensivt. Han sätter screens, rullar, tar position nära korgen. Där är han ju väldigt tuff. Och sen då att Anton Gaddefors är med nu. Han är en joker som kan bli het och ger Uppsala en ytterligare dimension. Uppsala är djupa också – de har bra bänk. Framför allt nu när Oluoma Nnamaka är med. Hans erfarenhet är ovärderlig.”

Så egentligen är det bara två av matcherna mot Uppsala som man kan dra slutsatser från?
”Så skulle man kunna säga. Egentligen kanske bara en – den som vi förlorade. I de två första hade vi James Washington som pointguard. När vi förlorade i Uppsala den 7 februari hade Uppsala i stort sett sitt fulla lag. Vi var ordinarie så när som på John Brändmark den gången.”

Berätta om vad du såg i den matchen!
”Den matchen var jämn och hård. Vi ledde med 8-9 poäng. Sen gick de förbi och ledde med nio. Sen kom vi tillbaka och så blev det jämnt i slutet. Det kunde ha slutat lite hur som helst, men de drog längsta strået där. Så den matchen har jag såklart tittat på en del. Men sen vet man ju att det kommer nytt i slutspelet. Man går in mer på detaljnivå med förberedelser för att göra någon liten justering. Det gör alla vid den här tiden på året. Samtidigt ska man fortsätta att nöta på det man gjort hela säsongen.”

Nu har du en riktig träning kvar med laget innan kvartsfinal 1. Kommer ni att vara redo sen?
”Ja, och framför allt tror jag att det är defensivt vi kommer vara mest redo. Vi matchar upp ganska bra. Sen vet vi att det kommer bli tufft offensivt. Uppsala är känt för att vara ett fysiskt och aggressivt lag. Framför allt i slutspelstider. Det är lite den kulturen där. Det kommer att bli en ganska intensiv start på matchen imorgon tror jag. Lite Nässjö-style. Det gäller att vi kan ta hand om bollen och göra de saker vi vill göra utan att vi hamnar för långt ifrån korgen. Det är väl det som är viktigt imorgon. Men defensivt är vi redo. Vi är ganska atletiska också. Och nu med Shaquille Hines tillbaka så har vi fått en dimension där vi kan gå större också. Samtidigt som vi kan gå mindre och matcha upp på olika sätt. Det känns tryggt.”

Skade-/frånvaroläget:

Fredrik Andersson skar sig i fingret den 22 mars, har opererats och gipsats och kommer inte till spel under kvartsfinalserien.
John Brändmark kör rehab efter ljumskoperationen och har drygt två månader kvar tills han är återställd.
Anton Almqvist har tagit ett break från laget, på obestämd tid, på grund av personliga skäl.
Jonte Karlsson är fortfarande borta med sitt diskbråck. Under tiden leds laget av assisterande coachen Henrik Carlsson.

Kvartsfinal 1 (i bäst av 5) mellan Uppsala Basket och Borås Basket spelas lördagen den 1 april kl 17:04 i IFU Arena (Uppsala). Du kan se matchen på WebbTV via Basketsverige.tv.

Text: Magnus Stråhle. Foto: Daniel Grönbek.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här