Mästerlig hemkomst av Jerebko!

Jonas Jerebko lämnade ingen besviken när han återvände till Boråshallen och i landslagsdräkten ledde Sverige till en övertygande seger över Estland. 84-66.

Redan 1 ½ timme innan matchen, när detaljerna för den stundande bataljen fortfarande finslipas, fanns kvällens huvudperson inte bara i hallen utan även ute på planen. De som tagit sig väldigt tidigt till Boråshallen fick sig ett smakprov på varför denna man från Kinna lyckats så bra: han jobbar hårt. Inför den närvarande lilla och förhållandevis unga publiken körde Jonas Jerebko en del övningar och finslipade på skotten utifrån. Det brukar vara efter matcher som man får sig en tankeställare om hur bra en spelare egentligen är men här får vi uppenbarelsen direkt, den här killen är något extra och det är långt ifrån bara tur med gener…

Efter att båda lagen presenterats och applåderats in av alla 2445 st besökare sjöngs också en version av såväl den Estniska som den Svenska nationalsången. Estland vinner uppkastet och tar direkt kommandot då man gör 0-10 på ett sovande Sverige som varken får försvar eller anfall att fungera. En missnöjd coachstab tar time-out redan efter 3 minuter och efter några väl valda ord kommer ett nytt Sverige ut på planen där man direkt snyggar till siffrorna, 13-12. Matchen fortsätter till Sveriges favör där Jerebko jobbar hårt i försvar och i anfall tar han bollen till korgen medan hans lagkamrater hittar rätt längre ut. Esterna kämpar och får ofta slänga iväg dåliga skott mot ett hårt svenskt försvar. I halvtid har båda lagen spelat runt på de flesta av sina mannar men det är Sverige som har behållit och utökat ledningen till 43-32 i halvtid.

Gästerna inleder offensiven efter vilan med att sänka några tunga 3-poängare och ställningen är helt plötsligt 50-46. Timeout behövs dock inte från Sveriges sida då Jerebko kommer springandes från hela plan och får en perfekt screen vilket ger honom fri gatan för att dunka i både poäng och energi åt svensklägret. Esterna reser sig och kämpar hårdare samtidigt som deras 3-poängsarteleri fortsätter att träffa mitt i prick men de hänger inte riktigt med i Sveriges tempo och tappar energi inför sista perioden med ställningen 61-52. Den fjärde och sista perioden inleds i ett rasande tempo från Sveriges sida och man springer bokstavligt ifrån gästerna för att skapa enkla poäng. Jerebko tvingar Esterna till att foula honom gång på gång, vilket varit ett av deras större problem under kvällen. Sverige fortsätter att sätta stenar i försvarsmuren och gästerna har stora problem att komma fram till korgen vilket också utnyttjas när Palmblad visar upp både sin list och sin atletiska ådra då han först stjäl och sedan dunkar i bollen.

Sverige får inte direkt problem mot den 2-3 Zon gästerna spelar och Jerebko visar än en gång att han spelar i NBA och skjuter i poäng långt utanför 3-poängslinjen. Ledningen gror vidare genom lekande fint spel från hemmanationen och publiken applåderar i takt med att klockan tickar nedåt. Ställningen när basketfesten i Boråshallen blåses av är 84-66 men för många kommer nog festen att fortsätta utanför hallens väggar, kanske ända till BoråsBaskets säsong drar igång igen. Annat vore ju konstigt efter att Sverige vässat toppformen inför EM-kvalet på ett sådant sätt som inte bara basketälskare uppskattar! Vidare kan man gotta sig åt att ha sett en av bygdens och landets största idrottsstjärnor både dunka och uppvisa en oerhört bred arsenal, både offensivt och defensivt.

Det som dock ska lyftas fram för er som inte träffat kinnasonen; trots höjd till skyarna världen över, så stannar han med båda fötterna på jorden…

…förutom när han dunkar.


Väl mött till hösten då Basketfesten fortsätter med BoråsBaskets fjärde säsong i Basketligan.


Utöver en bländande insats av Jerebko (20p, 8reb, 4ass) ska laginsatsen lyftas fram, Sverige spelar mycket tufft försvar samtidigt som man skjuter i 10/17 3-poängare och 19/34 2-poängare mot Estlands 12/35 3p, 12/27 2p. Vidare har Mickael Lindquist (Norrköping Dolphins) en bra dag på jobbet då han själv har 4/4 3p och Martin Ringsström (Carmatic Pistoia, ITA) 3/4 3p. Nykomlingen Anton Saks (Norrköping Dolphins) spelar mycket bra både offensivt och defensivt då han noteras för 2 Blockar och 10p. Matchens mest värdefulle spelare blev inte oväntat Jonas Jerebko för Sverige och hos gästerna kammade en hårt slitande Kristjan Kangur hem titeln. Esterna visade att man är ett jämnt lag och utan någon egentlig superstjärna kan man på så sätt få en jämn poängfördelning. Ingen sticker ut extra mycket utan alla bidrar när de behövs.

Oskar Andersson

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här