När Mike Palm dunkar då är det slutspel

När Mike Palm dunkar då är det slutspel

Miller ledde styrkorna, Ahonen smög bakom med många poäng och framspelningar och Chris McKnight gjorde kanske sitt livs match. Detta tillsammans med mycket annat positivt banade väg fram till 114-88 och 1-0 i kvartsfinalserien mot LF Basket.

Borås började rätt bra. Hade 24-13 efter 5:42. Då hade Fred Andersson stoppat i sex poäng och JJ Miller åtta. Men det var bara en försmak. Mike Palm hann göra fem poäng, bl.a. genom en trepoängare, innan han byttes ut. Vid ersättare Wictor Grenthes första bollkontakt gick han stenhårt för dunk. Grenthe blev foulad och sänkte två straffkast. Men framförallt visade han den rätta attityden. Det gjorde Chris McKnight också. McKnight gjorde 35-19 med sin andra dunk. I samma moment kallade LF-coachen Fredrik Joulamo sin andra timeout. Det hann bli hela 41-28 inför den andra perioden och en go känsla spred sig i Boråshallen.

 
 
-Borås skjuter som gudar. Vi måste offra mer i försvaret. Vi vet att de är bra skyttar. Då måste man upp med en hand i ansiktet. Helst en hand på bollen, sa LF Baskets Johan Åkesson.

 
Det mesta funkade framåt för Borås och bara 2:10 in i den andra perioden hade man passerat 50 gjorda poäng. Men när Miller skulle vilas var det tydligt varför han är en sådan enorm kandidat till att vinna årets MVP. Flytet försvann liksom direkt. Och några minuter senare, med Miller tillbaka på golvet, var allt plötsligt som vanligt igen. Miller styrde och lite under radarn hängde Roope Ahonen i tolv poäng innan halvtid. 

 
Hemmaledning med 65-48. Avgjort och 1-0 i matcher? Inte riktigt, för LF skulle göra ett ärligt försök att närma sig.
 
 
Ahonen förstod att McKnight var het och i den tredje perioden serverade han passningar till öppna skott, layups och dunkar. Hastigt var McKnight uppe på 25 poäng och ledningen en bit över 20. Goda råd var såklart dyra på LF-bänken och mot slutet av den tredje perioden ändrade gästerna lite i försvaret. Detta räckte för att reducera marginalen till 15 poäng inför den fjärde perioden.
 
 

 
 
Miller hade inte gjort poäng sedan den första halvleken när han låg bakom det mesta i Borås ”run” på 7-0. LF tvingades slösa en timeout redan efter ett par minuter. Henrik Carlsson spräckte 100-strecket med en trepoängare. Då återstod nästan minuter av matchen. Ledningen var som mest uppe i 32 poäng men stannade på 26 efter en ansenlig mängd skräpminuter i slutet.
 
 
-Vi inser att vi inte kommer hålla Borås på några 70 poäng. Så vi måste vara beredda på att möta det offensivt. Vi blir lite chockade av att de drar i några tunga treor, sa LF-coachen Fredrik Joulamo.
 
 
I grundserien var Borås Basket bäst i Basketligan när det gällde poäng (87,75 per match), returer (39,14 per match) och straffkast (81,43%). Dessutom var publiken i Boråshallen störst av alla med 1747 som såg varje hemmamatch. Denna punkt är dessutom en faktor som gör just den här kvartsfinalserien extra intressant. LF Basket hade nämligen näst flest åskådare på sina matcher med ett snitt på 1584. Kommer det att bli den mest bevittnade av de fyra kvartsfinalserierna? Det började trevande med något försiktiga 1320. Nu är det upp till LF-publiken att bjuda till ännu lite mer.
Med 1-0 i ryggen reser Borås Basket till Luleå för match 2 i kvartsfinalserien (bäst av fem) på fredag. Den matchen ser du med fördel på Harrys i Borås (Allégatan). Harrys erbjuder alla Borås-fans specialpriser under kvällen. Uppkast: 19:04.
 
 
Klicka på bilden nedan så kommer du till en intervju med JJ Miller.
 
 
 
 
Noterbart 1: Borås Basket satte 19 trepoängare i matchen. Tangerat säsongsbästa i Basketligan. Solna Vikings har också satt 19 treor i en match.
 
 
Noterbart 2: Solna satte också sina 19 treor just mot LF Basket.
 
 
Noterbart 3: Chris McKnight noterades för 48 i effektivitet. Den högsta effektiviteten av någon spelare i Basketligan den här säsongen.
 
 
Borås Basket-LF Basket: 114-88 (41-28, 24-20, 23-25, 26-15).
 
 
Kvartsfinalserien totalt: 1-0.
 
 
Poänggörare Borås: Chris McKnight 30, JJ Miller 22, Roope Ahonen 17, Mattias Göransson 12, Fred Andersson 11, Mike Palm 10, Henrik Carlsson 6, Wictor Grenthe 4, Hajzer Ismaili 2.
 
 
Poänggörare LF: Johan Åkesson 23, Kodi Augustus 15, Keith McLeod 14, Olivier Ilunga 7, Tim Whitworth 7, Christopher Ryan 6, Danilo Sibalic 5, Tim Kearney 4, Samir Ali 3, Brandon Barton 2, Adam Rönnqvist 2.
 
 
Text/Intervju: Magnus Stråhle/DICK & NASH. Video: Thomas Garphammar/DANGAR. Foto: Jörgen Jarnberger/JPIX FOTO.
Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här