Örebro är på riktigt – slog Borås

Örebro är på riktigt – slog Borås

Det märktes omgående att ecoÖrebro inte hade kommit hela vägen till Borås för att lägga sig ner och dö. De hade kommit för att tävla och gjorde det med den äran, hela vägen fram till slutsignalen. För första gången den här säsongen vann ecoÖrebro en basketmatch och man gjorde det mot topplaget Borås Basket i Boråshallen.

I en match som Borås Basket, utifrån tabellen, inte skulle ha några problem med att vinna, ledde gästande ecoÖrebro med 4-12 efter 4:15. Alla Örebros poäng hade, till råga på allt, uteslutande kommit via layups eller dunkar. Då hade Borås headcoach Pat Ryan ändå ödslat en av sina timeouter redan efter dryga två minuter.
 
Brandon Barton inledde starkt med sex poäng i första perioden. Men Demond Watt var ännu starkare och stoppade i hela tolv på samma tid. Sen kom Mattias Göransson, Milos Paravinja och Henrik Carlsson in med defensiv energi från bänken. Med knappa minuten kvar av perioden hade de, tillsammans med Jason Thomas och Ryan Zamroz, sett till att kvittera till 23-23. Göransson brände tyvärr en layup på period-buzzern som hade gett Borås ledningen inför andra quartern.
 
25-25 lyste på poängtavlan när akt 2 drog igång. Om man trodde att Örebros anstormning var över så trodde man helt fel. Barton bombade snabbt i ytterligare åtta poäng utifrån. Watt gjorde lika många poäng, fast via layups. Det krävdes mycket offensiv vilja, från framför allt Zamroz, Carlsson och Thomas, för att inte släppa en stor poängmässig lucka till gästerna. Fredrik Andersson kom in och slet förtjänstfullt i defense. Han hjälpte på så sätt sitt lag till en knapp ledning (49-47) när 20 minuter var spelade.
 
Det verkade som att båda lagen, under pausen, hade pratat om att springa mer. Det var nämligen en markant tempohöjning som publiken fick se i början av tredje perioden. Chris McKnight, som av någon anledning hade en ganska sval första halvlek (kanske var han jinxad av att pryda matchprogrammets omslag), kom igång bättre i den andra. Det var mycket tack vare McKnight som hemmalaget sprang bäst och hade en fempoängsledning efter fem minuter. Omar Krayem, som var bänkad under den andra perioden, hade fått nytt liv och spelade upp sig lite.
 
Eftersom Mike Palm drog på sig mycket fokus från Örebros försvar, och hade en av sina sämre matcher, så var det skönt att hans back-up, Milos Paravinja, spelade bra. Men så skickade domaren plötsligt ut Paravinja från matchen via en dubbelfoul och en teknisk foul.  Sedan var ecoÖrebro snabbt förbi och hade 71-72 att gå på inför den fjärde perioden.
 
Den nyaste Örebroaren, Terrence Oglesby (som värvades från Sundsvall Dragons och som debuterade för ecoÖrebro den här kvällen), sänkte tre snabba treor och ett gäng straffkast i början av fjärde. Gästernas ledning var som mest uppe i sju poäng. Men tack vare poäng av Krayem, Zamroz och viljan personifierad – Jason Thomas – så stod det 89-91 med 1:45 kvar av matchen.
 
Med 45 sekunder kvar satte Andrew Pleick ett otroligt viktigt clutch-skott som gav Örebro 89-94. Borås kallade timeout. Både Krayem och Zamroz hann med att avlossa trepoängare i nästföljande anfall. Men inget av dem gick i. Istället foulade Chris McKnight snabbt. Demond Watt, som hade mäktiga 29 poäng och 19 returer i matchen, missade mirakulöst båda straffarna. Lika mirakulöst kändes det när Thomas snabbt drog i en tung trea till 92-94. Göransson foulade Watt med 23,5 sekunder kvar och den skakige Watt missade faktiskt ett av dessa straffkast också.
 
Nästa anfall gick ut på att Ryan Zamroz skulle avsluta med en trea. Läget stoppades av Örebros försvar och trepoängsförsöket kom från Mike Palms händer. Det blev en miss och Borås tvingades åter att foula. Den här gången ställdes Terrence Oglesby på linjen. Även han missade magiskt nog båda kasten och matchen levde.
 
Med tio sekunder kvar och underläge med tre poäng kom så det som skulle bli den sista möjligheten. Krayem satte full fart mot Örebros korg och foulades osportsligt med ett grepp runt midjan. Men blåsningen kom aldrig (det hade inneburit två straffkast och bollen vid sidan) och Borås blev det första laget som förlorade mot ecoÖrebo den här säsongen.
 
Citaten från presskonferensen som följde efter den historiska förlusten finner du här.
 
Borås Basket-ecoÖrebro: 92-95 (25-25, 24-22, 22-25, 21-23).
 
Poänggörare Borås: Jason Thomas 24, Ryan Zamroz 18, Omar Krayem 15, Chris McKnight 11, Mattias Göransson 7, Mike Palm 6, Henrik Carlsson 6, Milos Paravinja 5.
 

Text: Magnus Stråhle/Dick & Nash. Foto: Christian Johansson/PAPAC. 

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här