Ryggarna mot väggen

Ryggarna mot väggen

Efter en vinst hemma i Basketborgen och två förnedrande storförluster på bortaplan i Uppsala befinner sig Borås Baskets spelare och coacher med ryggarna mot väggen inför fredagens kvartsfinal 4 på hemmaplan. En hemmavinst är ett måste för att kvartsfinalserien ska leva vidare tills på måndag.

”Vinna eller försvinna.”
”Do or die.”
”Go hard or go home.”

Sägningarna är många när det handlar om att beskriva det sportsliga läge som Borås Basket befinner sig i. Man har hamnat där dels för att man inte spelat tillräckligt bra och dels för att man mött ett grymt motståndarlag i Uppsala Basket.

-Uppsala har varit bra. Framför allt på sin hemmaplan. De har skjutit med hög procent. Det verkar finnas en fördel av att få spela hemma. Så här långt i alla fall. Uppsala drev upp tempot i förra matchen och fick komma in i situationer med fart. Då är Uppsala väldigt bra, tycker Borås Baskets headcoach Jonte Karlsson.

Inför den tredje kvartsfinalen hade coacherna Jonte Karlsson och Henrik Carlsson fördelat arbetet på ett lite speciellt sätt. Jonte ägnade sig mest åt det mentala och emotionella, medan Henke fick stå för de taktiska justeringarna i själva spelet. Men inför den fjärde kvartsfinalen är det Jonte som har bestämt hur Borås Basket ska spela.

-Det är klart att jag försöker ingjuta mod i laget då vi är i ett trängt läge. Vi pratar om tuffhet och attityd. Vi har visat killarna att så illa som vi sköt i onsdags skjuter vi inte i vanliga fall. Vi vill gärna ta de skott som vi fick i match 3. Sedan kommer lite nya justeringar som vi ska använda oss av. Men i Basketligan handlar det alltid mycket om hur bra man skjuter, menar Jonte Karlsson.

Precis som inför den andra kvartsfinalmatchen gäller sanningen att Borås är ett hyggligt bra hemmalag och Uppsala är ett rätt risigt bortalag. Men man får för den sakens skull inte glömma bort att göra det hårda jobbet och inte minst hålla fokus på den gameplan som coacherna Karlsson och Carlsson ritat upp.

-Det handlar mycket om den bild man som spelare målar upp i sitt huvud när man går in i ett slutspel. Slutspel är tufft. Är man en vinnarskalle så står man upp. Misstag gör alla men den som är bäst på att glömma dem och minnas framgången är den som tillslut lyckas. I vårt fall ska vi alltså glömma bilderna av match 1 och 3 och komma ihåg bilden av match 2. Det är alltid så att bästa laget vinner, avslutar Jonte Karlsson.

Skade-/frånvaroläget:

Fredrik Andersson skar sig i fingret den 22 mars, har opererats och gipsats och kommer inte till spel under kvartsfinalserien.
John Brändmark kör rehab efter ljumskoperationen och har drygt två månader kvar tills han är återställd.
Anton Almqvist har tagit ett break från laget, på obestämd tid, på grund av personliga skäl.

Kvartsfinal 4 (i bäst av 5) mellan Borås Basket och Uppsala Basket spelas fredagen den 7 april kl 19:04 i Boråshallen. Förköp biljetter via borasbasket.se.

Text: Magnus Stråhle. Foto: Isabelle Grönbek.

Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här