Våga Vara Vän är äntligen igång på allvar

Våga Vara Vän är äntligen igång på allvar

Sociala ungdomsprojektet Våga Vara Vän, med kopplingar till Borås Basket, är äntligen igång på allvar. Dagen D var i onsdags. Projektledare Jonas Ekengren och Borås Baskets spelare Henrik Carlsson och Chris McKnight var med under det första riktiga framträdandet med arbete kring värdegrunder i skolan.

Kvällen innan Våga Vara Väns allra första skolbesök var projektledaren Jonas Ekengren nervös. Det var många frågor som snurrade runt i hans huvud. Skulle spelarna klara av det på ett bra sätt? Skulle ungdomarna lyssna och tycka att det var intressant? Vad kommer lärarna att tycka om arbetet? Är en timma för mycket tid eller kanske rent av för lite? Han somnade yr av tankar, för att sedan vakna upp på morgonen och känna en otroligt fokusering och en stark förväntan.
 
 
-Efter nästan ett års förberedelser ska arbetet äntligen få bära frukt. Jag hade spelat upp den här dagen i mitt eget huvud, om och om igen. Att nu verkligen få genomföra allt på en skola var underbart, sa Jonas Ekengren.
 
 
Väl framme på Bodaskolan inväntade Ekengren spelarna för dagen, som var Henrik Carlsson och Chris McKnight. På vägen till den första lektionen hann de dela några ord med varandra, men väl där fanns det ingen tid att fundera. Det var ”rakt in i hetluften” som gällde.
 
 
Henke och Chris var stabila och hade mycket att dela med sig av. Eleverna lyssnade. Mönstret var detsamma i alla klasser; tack vare att en elitspelare stod där och pratade så lyssnade alla verkligen uppmärksamt. Det var tydligt att ungdomarna fick nya förebilder –någon att se upp till. När Henke berättade om en resa till Kenya, där han sett vilda djur och fått känna på miljön, väcktes frågor. För just frågor hade de massor av när väl någon tog steget att ställa den första.
 
 
Upplägget för dagen var simpelt och började med prat kring normer, normkritik och om bemötandet av andra människor. Frågor fick ungdomarna ställa under tiden, om någon väcktes i stunden. Allt övergick sedan till diskussioner eleverna emellan och det handlade om egna upplevelser i bemötande och hur de själva brukar agera när de träffar nya människor.
 
 
På slutet var det frågestund. Ungdomarna undrade bl.a. vad Henke och Chris skulle ha jobbat med om de inte hade varit basketproffs. Henke gissade att han nog skulle verka inom psykologi eller sociologi, eftersom han där skulle få möta och arbeta med människor. Chris var mer inne på nyhetsankare eller underhållare, då han trots allt gillar att stå i rampljuset och synas. Efter frågestunden fick ungdomarna chansen att ta autografer och bilder tillsammans med Henke och Chris.
 
 
 
 
En snabb slutsats från den första dagen med Våga Vara Vän är att detta arbete är otroligt viktigt och att man inte kan göra för mycket av det. Även i de fall där det redan finns fungerande värdegrundsarbete på en skola så är det alltid välkommet med folk utifrån. Framförallt idrottsproffs som kommer och pratar kring dessa ämnen. Lärarna var själva delaktiga i frågeställningen och de försökte att få ungdomarna att själva prata en del engelska när det kom till att ställa frågor. Att besöket var uppskattat av ungdomarna syntes tydligt. När VVV-gänget skulle åka hem kom flera stycken springandes och kastade sig i famnen på de något överraskade spelarna. Både Henke och Chris uppskattade besöket och menade att detta arbete är viktigt och nyttigt.
 
 
Efter en lyckad första insats i Våga Vara Väns tjänst sammanfattade de tre ledarna dagen på varsitt sätt:
 
 
-Jag hoppas verkligen att Våga Vara Vän blir ett kraftfullt projekt som lever kvar länge. Min förhoppning är att alla ser hur viktigt detta arbete är för alla barn och ungdomar och att vi kan utveckla det och få det att växa allt eftersom, inledde Jonas Ekengren.
 
 
-Det är inspirerande och ett viktigt arbete. Jag tror att vi, som lokala elitidrottsmän, kan nå ut till eleverna på ett bra sätt, eftersom de ofta ser upp till oss. Att då få prata om ämnen som rasism, mobbning, droger, våld och jämlikhet är givetvis betydelsefullt, fyllde Henrik Carlsson i.
 
 
-Det var ett bra besök. Ungarna verkade förstå vad vi ville förmedla. Jag tror att sådant här arbete kommer att hjälpa vårt samhälle. När ungdomarna ser oss göra detta hoppas jag det kan leda till att de också vill hjälpa till. Jag tror de gillar att se oss i deras eget område, avslutade Chris McKnight.
 
 
Text: Magnus Stråhle/DICK & NASH.
Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone
 
Boråshallen / Kansli
(Bockasjögatan 2 Borås)
Bodahallen
(Milstensgatan 25 507 42 Borås)
Sjöbohallen
(Nolhagagatan 7 506 43 Borås)
Björkängshallen
(Klinikvägen 504 57 Borås)
Hestrahallen
(Hestra ringväg 6 504 70 Borås)
Almåshallen
(Västra Nygatan 20 504 38 Borås)
Erikslundshallen
(Campinggatan 1 506 40 Borås)
Engelbrektshallen
(Engelbrektsgatan 14, 506 36 Borås)
Daltorpshallen
(Stora Tvärgränd 1, 504 33 Borås)

Hitta till våra baskethallar

Klicka här