Fartfyllt spel och seger för Borås Basket mot Högsbo Basket

Försäsongsturneringen Huskvarna Stadshotell Cup fortsatte på lördagseftermiddagen med match mellan Högsbo Basket och Borås Basket. Borås spelade ett snabbt och vägvinnande spel som resulterade i seger mot SM-semifinalisterna från i våras med 92 – 81.

 

Igår fredag förlorade Borås Basket i en tight match mot Wetterbygden Sparks, sedan övertid var tvungen att skilja lagen åt. Idag var det Högsbo Basket som stod för Boråslagets motstånd. Högsbo som på fredagskvällen hade vunnit komfortabelt mot danska BMS Herlev med 91 – 81.

 

Högsbo Basket, som gick till SM- semifinal i våras, saknar några spelare denna helg. Några skadade och sjuka plus att deras andra amerikanska inte är på plats än. Högsbo ställde därför upp med en något tunn trupp, förstärkt med bl.a. spelande assisterande coachen Selma Deblibasic.  Det förtog inte Borås insats, som matchen igenom spelade med ett högt tempo, kvicka pass och snabba avslut. Anna Golob vilade denna match.

 

Den första perioden var jämn. Båda lagen spelade snabbt och avlossade många skott. Det var en ganska snäll period med få fouls med ett rätt snällt försvar. Borås RJ Wade inledde starkt med bra returtagning, några mål och fina assist. Ofta fram till Emma Ström som var pigg genom hela matchen och bidrog starkt till Borås seger. 18 poäng totalt av Emma varav fyra trepoängare. Borås vann den första perioden med 27 – 22.

 

Den andra perioden fortsatte som den första med högt tempo och många poäng. Som mest var Borås Basket uppe i en niopoängledning, men då Borås slarvade straffades de effektivt av Högsbos snabba omställningar. Perioden slutade 25 – 24 till Borås och höll således ledningen i halvtid. 52 – 46. Starkt med över 50 poäng i en halvlek av västgötarna.

 

Efter paus fortsatte Borås mala på i ett högt tempo. Högsbo från Göteborg började få svårt att hänga med och de svartklädda kunde dra ifrån. Som mest var Borås uppe i en 19-poängsledning. Emma Ström spelade fortsatt bra, medan Brooke Johnson läste spelet bra. Brooke gjorde flera steals och blev delad poängbäst i Borås tillsammans med Emma Ström. Högsbo hade svårt att få i bollen större delen av den tredje perioden med flera misslyckade avslut från halvdistans. På slutet av perioden fick de dock en run på 8-0 vilket minskade Borås ledning till tio poäng. 17 – 13 i perioden för Borås och totalt 69 – 59 inför den sista.

 

Borås Basket kontrollerade hela den fjärde perioden. Högsbo kunde aldrig riktigt hota. På sina håll var det trötta ben och dåligt hemjobb i bägge lagen. Igår hade Paige Cannon en mycket bra match. I denna match blev Paige effektivt bortmarkerad av framförallt Louise Noaksson. Igår 30 poäng av Paige Cannon, idag bara 2 poäng. Trots få poäng bidrog amerikanskan med flera fina assist, däribland en backdoor liggandes på rygg till en helt friställd Estelle Centerstam som enkelt satte en lay-up.

 

Borås Basket vann till slut denna trevliga fartfyllda match. Samtliga perioder vanns och fem spelare i vinnarlaget kom upp i tvåsiffrigt.

 

Imorgon söndag spelar Borås Basket sin sista match i denna försäsongsturnering mot BMS Herlev.

 

Högsbo Basket – Borås Basket 81 – 92 (22-27, 24-25, 13-17, 22-23)

 

Poänggörare Högsbo Basket

Hanna Halilovic 18, Elin Fredriksson 16, Korrine Campbell 14, Louise Noaksson 12, Ida Moberg 8, Ida Fredriksson 5, Saga Sansone 4, Selma Deblibasic (C) 4, Marie Carlander

 

Poänggörare Borås Basket

Emma Ström (C) 18, Brooke Johnson 18, Estelle Centerstam 15, Linn Larsson 15, Rodjanae Wade 10, Emma Häger 5, Maja Erixon 4, Elin Hansson 3, Lisa Dahl 2, Paige Cannon 2, Vânia Sousa, Iris Hallqvist

 

Text: Jacob Stenlund