Vinst för Borås Basket mot de danska mästarinnorna

Försäsongsturneringen Huskvarna Stadshotell Cup avslutades på söndagseftermiddagen med matchen mellan BMS Herlev och Borås Basket. Borås kontrollerade större delen av matchen och vann rättvist med 90 – 69. Segern för Borås Basket var dock inte självklar. De danska mästarinnorna stretade emot bra med bara sju spelare.

 

Borås Basket inledde första perioden med att sätta tonen direkt. Aggressivt försvar, snabbt anfallsspel och offensiva returer. Detta ledde omgående till en 8 – 0 ledning. Emma Ström gjorde återigen en bra match som pointguard genom att snabbt driva upp bollen i anfall och antingen gå på korgen själv om läge fanns eller genom att dela bollen till en fri spelare. Det danska mästarlaget från i våras har tappat sina sju mest poänggivande spelare till denna säsong, antingen att de blivit proffs eller att de börjat college. Därför har de i princip en helt ny trupp och den är ung. I dagens match var alla Herlevs spelare födda mellan 2001 och 2004 förutom två födda 1995. Men det betydde inte att de inte hade kvaliteter. Tvärtom. De gav aldrig upp utan utmanade ständigt Borås, som drog på sig många fouls. Tidig lagfoul i första innebar många straffkast för danskorna. Resultatmässigt kom Herlev närmare, även om det kändes som att Borås kontrollerade den första perioden. 23 – 15 till Borås där det tråkigaste annars var att Vânia Sousa tvingades utgå i slutminuten efter att ha legat på golvet än längre stund. Ispåsen lades på huvudet och vi hoppas att Vânia snart återhämtar sig.

 

I den andra perioden såg det fortsatt ut att vara en betryggande ledning för Borås. Men Herlev bet sig kvar och hade fem poängs underläge ungefär med halva perioden spelad. Borås gasade då på och fick flera helt öppna skottlägen och det var ledning med tolv poäng (26-38). Fouls fortsatte hagla för Borås och fyra spelare var snart uppe på tre fouls. Herlev från trakterna av Köpenhamn kom närmare och närmare. När deras amerikanska Brittney Thibeaux la fram en snygg pass till kapten Emilie Gudmand var det tre poängs underläge för våra nordiska grannar. Det var också det sista som hände i den första halvleken. Perioden slutade 22 – 19 och totalt var det 37 – 40. Tre poängs ledning för Borås Basket i halvtid.

 

Nämnde Brittney Thibeaux var svårstoppad. Med ett avigt ”Tina Charles-skott” step back och skott över eget huvud, ordnade Brittney ledningen åt BMS Herlev för första gången i matchen i den tredje perioden. 43 – 42. Men efter det att hon själv drog på sig sin tredje foul, satte coachen henne på bänken och Borås kunde vända på steken. En run på 12-0 gav återigen Borås en tvåsiffrig ledning. Vi fick se fint samspel mellan Brooke Johnson och Paige Cannon där Paige ofta satte upp Brooke för fina lägen. Perioden vanns med fem poäng och det var en åttapoängsledning inför den sista perioden för Borås.

 

Tre matcher på tre dagar för de bägge lagen satte sina spår. Felpassen kom i den fjärde perioden och lagen bytte poäng med varandra. Trots underläget gav aldrig Herlev upp. De cuttade fint emellanåt som gav fria lägen för lay-ups. Till slut tröt orken helt för danskorna. Paige Cannon avlossade sin kanon och sänkte flera treor. Av sina 19 poäng kom 14 i den sista perioden för den så nyttige spelaren för Borås. Det rann iväg på slutet och Borås vann perioden med 28 – 17. Matchen med 90 – 69.

 

I en välordnad försäsongsturnering med flera trevliga matcher vann arrangerande Wetterbygden Sparks. Detta eftersom de också vann söndagens match mot Högsbo Basket efter en grym vändning. Borås vann två och förlorade bara en match med knapp marginal. Turneringen gav mersmak för vad som komma skall i SBL Dam. Borås Basket har visat att de blir att räkna med under säsongen.

 

BMS Herlev, Danmark – Borås Basket 69 – 90 (15-23, 22-17, 15-20, 17-28)

 

Poänggörare BMS Herlev

Emilie Gudmand (C) 20, Bianca Braikia 16, Brittney Thibeaux 14, Kia Fisker 7, Natascha Pedersen 5, Tami Jacobsson 4, Isabella Palmqvist 3

 

Poänggörare Borås Basket

Brooke Johnson 21, Paige Cannon 19, Rodjanae Wade 16, Maja Erixon 9, Linn Larsson 8, Anna Golob (C) 6, Emma Ström 6, Elin Hansson 3, Vânia Sousa 2, Estelle Centerstam, Emma Häger

 

Text: Jacob Stenlund