Luleå Basket visade klass

På lördagen gästades Borås Basket av de svenska mästarinnorna Luleå Basket i Boråshallen. Borås är som bekant nykomlingar i SBL Dam. Ingen press låg på laget att störa de duktiga tjejerna från norr. Det skulle också visa sig tidigt i matchen att Borås skulle få det svårt att matcha Luleå.

 

Luleå Basket var klart bättre i den första perioden. Bria Goss gjorde matchens första poäng för Luleå och Linn Larsson reducerade med två straffkast för Borås till 2 – 2. Närmare än så skulle inte Borås komma i matchen. Luleå gjorde därefter 16 – 0 tack vare ett snabbt anfallsspel och släppt boll till fria spelare. Borås var på hälarna och Luleå visade klass. Efter denna chockstart jämnade spelet ut sig och Borås spelade jämnt resten av perioden. 9 – 22. Stort underläge efter period ett för Borås. Madelene Kristensson debuterade i den första perioden på hemmaplan i SBL vilket var roligt för Madelene och Borås Basket.

 

I den andra perioden var det fortsatt klasskillnad mellan lagen. Paige Cannon gjorde en fin spin move till sina första poäng i matchen till 15 – 29. Det finns en hel del att slipa på för Borås Basket vilket blev tydligt i denna match mot kanske Sveriges bästa lag. Många enkla misstag gynnade Luleå Basket vilket straffade Borås direkt. Turnovers statistiken under matchen blev 27 för Borås mot Luleås 14. Det var en av anledningarna till att Luleå vann komfortabelt. Ljusglimtar för Borås var exempelvis då Linn Larsson gick på korgen och satte 22 – 36. Halvtidssiffrorna blev 24 – 42 efter 15 – 20 i den andra perioden.

 

Luleå Basket hade läst in sig väl på sina motståndare. Dom gjorde det svårt för Borås Basket i anfall där de höll Paige Cannon på fyra poäng i matchen. Returerna var ganska lika mellan lagen, men de oforcerade misstagen blev en akilleshäl för Borås Basket. Även den tredje perioden föll i norrbottningarnas favör, 12 – 20.

 

Svenska damlandslaget gjorde succé i somras i EM där de tog sig till kvartfinal. Luleå Basket hade då tre spelare med i den framgångsrika truppen. Två spelare är kvar sedan dess, Alice Nyström och Ellen Nyström. De båda bidrog starkt till att Borås Basket detroniserades i denna match.

 

Den fjärde perioden blev annars ganska hafsig från bägge lagen. Matchen var avgjord och Luleå visade mästarklass. Slutresultatet blev 47 – 80.

 

Borås Basket – Luleå Basket 47 – 80  (9-22, 15-20, 12-20, 11-18)

 

Poänggörare Borås Basket

Rodjanae Wade 15, Brooke Johnson 11, Estelle Centerstam 6, Linn Larsson 4, Paige Cannon 4, Emma Ström 3 , Emma Häger 2, Vânia Sousa 2, Maja Erixon, Madelene Kristenson,  Anna Golob (C), Elin Hansson

 

Poänggörare Luleå Basket

Bria Gross 23, Brooke Mccarty-Williams 21, Alice Nyström 8, Josefin Vesterberg 7, Fanny Wadling 7, Sofia Hägg 5, Ellen Nyström 3, Moa Erlandsson 3, Felicia Ponturo 3, Eira Borgh

 

Publik: 323

 

Text: Jacob Stenlund