Borås fortfarande utan hemmaseger

Denna onsdagskväll var det match i Boråshallen mellan Borås Basket och IK Eos från Lund. Den första vardagsmatchen hemma för Borås i SBL. Några svackor hos Borås bidrog till att IK Eos stod som slutsegrare. Plus att lundalaget hade ett vasst skytte. 49 % fieldgoal mot Borås 39 %.

 

Annars började Borås matchen på bästa sätt. Skotten satt och det var både 8 – 0 och 13 – 3. Innan Eos fick ordning på sitt skytte och gick upp till 13 – 11. Inledningsvis var det mycket skott utifrån från bägge lagen. Den första ledningen IK Eos tog var vid 15 – 16 då duktiga Doniyah Cliney satte ”two and one”. Med tre minuter kvar av första perioden tog Boråsspelaren Paige Cannon sig för ankeln. Oroväckande satte hon sig på bänken och fick dessutom se sitt lag tappa allt initiativ. Det blev en scenförändring och Eos ryckte åt sig en ledning till 19 – 28 innan den första perioden var till ända.

Glädjande för Borås och Paige Cannon var att hon i den andra perioden kom tillbaka i spel. Cannon var betydelsefull idag genom att stoppa anfall, fördela boll och skjuta själv. Särskilt i den första halvleken. Matchens prestation fick vi se då Emma Ström i tidsnöd tjolade upp bollen halvliggandes i luften med ett underarmsskott som satt. Borås spelade upp sig, hittade flera attacker under korg som sårade Eos flera gånger. Det gjorde att Borås kom ikapp från ett större underläge till sju upp vid 33 – 40. Ändå var det  34 – 43 i halvtid efter 15 lika i perioden.

 

Nio poäng upp för Borås i tredje. Men istället för att närma sig så gick det åt fel håll för hemmalaget. Eos kunde rinna igenom lite väl enkelt för Borås smak och framåt var skyttet svagt. Medan Eos matade på. RJ Wade var inte lika dominant under korgarna som hon brukar vara. Som mest var det uppe i en 19-poängsledning för Eos i period tre. 54 – 71 inför den fjärde och tung uppförsbacke för de svartklädda.

Nu gjorde Borås Basket en kraftansträngning för att komma ikapp. Laget gjorde flera poäng även om några lätta lay-ups missades. Brooke Johnson tog ett tungt ansvar och drev upp boll, och sköt mycket själv. RJ Wade smash-blockade bort ett skott och då Brooke satte en trea var det 10 poängs underläge med nästan sju minuter kvar av perioden. Eos samlade sig och höll ändå undan. Visst hopp kom ändå till hemmapubliken då Anna Golob drivade and one med minuten kvar. IK Eos spelade dock rutinerat och körde långa anfall. Bäst på plan var IK Eos #5 Jayde Christopher som styrde hela Eos, svarade själv för 26 poäng och 10 assist. Hon krönte slutligen IK Eos seger med en satt trea på slutsignalen till seger. Slut 77 – 91.

Borås Basket – IK Eos 77 – 91 (19-28, 15-15, 20 – 28, 23 – 20)

Poänggörare Borås Basket

Brooke Johnson 21, Paige Cannon 18,  Rodjanae Wade 10, Emma Ström 10, Anna Golob (C) 7, Estelle Centerstam 6, Linn Larsson 5, Vânia Sousa 0, Maja Erixon 0

 

Poänggörare IK Eos

Jayde Christopher 26, Doniyah Cliney 21, Silja Vita 11, Laura Zieger 10, Sofie Ljungcrantz 9, Elin Ekdahl 6, Thea Fischer 5, Stina Karlsson 3, Karoline Teigland 0, Emilie Ånäs 0

Publik: 297

 

Text: Jacob Stenlund