Stekhet Tyus blev tungan på vågen

Det blev en stenhård kamp ända in i slutminuten när KFUM Nässjö och Borås Basket drabbade samman i Nässjö Sim- och Sporthall på måndagskvällen. 48-50 i halvtid blev tillslut 81-89 och Borås ligger nu trea i tabellen med sina fyra segrar på fem matcher.  

 

Även om ledningen växlade fyra gånger under de inledande fem minuterna så var det Nässjö, med sitt 100-procentiga trepoängsskytte, som ägde ledningen med 14-11 vid den tidpunkten. Om det fanns något problem som hemmalaget hade så var det hur man skulle hantera Elvar Fridriksson defensivt. Islänningen såg, med sina åtta poäng så långt, till att Borås hängde med hyggligt till 19-15 efter sex och en halv minuter.

 

Men när Lucien Christofis sköt i en trea till 24-15, med 2:42 kvar av första perioden, var det dags för en timeout från Borås headcoach Henrik Svensson. Och det var definitivt ingen lugn coach Svensson som mötte laget på bänken. Hårtorken var ett faktum och möjligen var det den, i kombination med Marcus Tyus skytte, som hjälpte Borås att göra 0-11 och vända till ledning, 24-27, efter en period.

 

Under andra periodens första 3:21 spelade lagen 6-6. Men spelet såg bättre ut för gästerna och det fick Nässjö att kalla timeout. Hemmalagets amerikanska backcourt, Nick Russell och Franklin Williams, såg sedan till att Nässjö återtog ledningen, 35-33. Men det skulle komma mer från Russell och Williams. Bland annat skickade Russell i 40-37 från trepoängslinjen. Och när Dartaye Ruffin hookade i 42-37 var det dags för en ny Borås-timeout.

 

Nässjö ledde som mest med sex poäng, innan Elvar Fridriksson och Zac Cuthbertson kombinerade i poäng fram till 46-44 med 1:38 kvar av första halvleken. Sedan avslutade Borås grymt starkt. Cuthbertson dunkade i 48-48 och William Gutenius stoppade i 48-50 lagom till halvtid.

 

I början av tredje perioden blev inte många poäng gjorda. 7-6 efter drygt fem minuters spel var resultatet av den minst underhållande delen av matchen. Matchen blev också fulare ju längre perioden led. Men Boråsarna lyckades hålla sina huvuden relativt kalla och kunde stänga perioden till 63-68.

 

Nässjö gick framgångsrikt till Ruffin på low post i början av fjärde och knappade in. Men Borås hade en glödhet Tyus, som med sju och en halv minut kvar redan var uppe i 30 poäng. 69-73 var ställningen vid den tiden. När Tyus sänkte sin sjätte trea, vilken gav 73-78 med 5:52 kvar, kallade Nässjö timeout.

 

Tyus kallnade inte. Med 3:42 kvar skickade han i 75-82 med sin sjunde trea. Men Russell svarade direkt med samma mynt, till 78-82. Efter en timeout med 2:31 kvar stod Borås för ett förvirrat anfall. Men allt löste sig tillslut genom en offensiv retur av DeAndre Davis som skickade ut bollen till en Fridriksson-trea. 79-86 stod det när Nässjö tog timeout med 1:53 återstående. Efter detta klantade hemmalaget bort chansen att vända matchen, varpå gästerna kunde avgöra från straffkastlinjen.  Tillslut blev det 81-89 till Borås, som nu ligger trea i tabellen med fyra segrar på fem matcher.

 

KFUM Nässjö-Borås Basket: 81-89 (24-27, 24-23, 15-18, 18-21).

 

Poänggörare Nässjö: Nicholas Russell 30, Franklin William 15, Dartaye Ruffin 14, Daniel Johansson 6, Mathias Christensen 5, Abdou Medjedoub 4, Lucien Chrsitofis 4, Tim Carlsten 2, Karim Wazzi 1.

 

Poänggörare Borås: Marcus Tyus 38, Elvar Fridriksson 17, William Gutenius 11, Zac Cuthbertson 8, Andreas Person 5, Fredrik Andersson 4, DeAndre Davis 3, Simon Gunnarsson 3

 

Text: Magnus Stråhle. Foto: 609 Foto | Media.