Skön seger för Borås i Södertälje

Ett möte i bottenregionen av tabellen efter fyra omgångar. Borås med en seger och Södertälje som enda lag i SBL Dam utan vinst så långt. Södertälje gick i våras till slutspel och åkte ut i kvartsfinal, men har fått en tuff start på denna säsong. En av deras amerikanskor Aliyah Jeune lämnade truppen efter tre omgångar. Jakten har inletts efter en ersättare.

 

RJ Wade vann uppkastet för Borås Basket och i första anfallet kunde Anna Golob via en fin drive göra matchens och Borås första poäng efter tolv sekunder. Den första perioden var ganska fartfylld, något som också coach Pat Ryan vill se sitt lag jobba på. Snabbt spel, mycket bollflytt och fin basket. Period ett blev jämn och lagen följdes åt i poängprotokollet. Med 13 sekunder kvar av den första perioden fick Ida Andersson, som var bra, i en trea för Södertälje och ledning för hemmalaget med fem poäng, 23 – 18.

 

Fortsatt jämnt i den andra perioden utan någon större ledning för något av lagen. Chanelle Molina satte en tvåa för SBBK efter en fin spin move. Borås höll annars ett bra försvar första halvan av perioden och tvingade de grönklädda till en del svåra avslut. Botkyrkafostrade Edessa Noyan fick fart på Södertälje och gjorde en del fina poäng, assist och block. Halvtid 42 – 40 efter att Borås vunnit perioden med tre poäng. Pat Ryan var nöjd med spelet efter den första halvleken.

 

Väldigt jämnt även i den tredje perioden, som var välspelad. Borås tre amerikanskor var dominerade i sitt lag med mycket speltid, mycket spel genom dom och det märks att de blir alltmer samspelta. Men även andra spelare i Borås spelade bra, såsom Anna Golob och Linn Larsson. Vania Sousa avlastade fint i sina byten från bänken. Helt lika med 2:36 kvar. Sen gjorde Borås de resterade fyra poängen i perioden och ledde med 54 – 58 inför den sista.

 

En skör ledning och Södertälje kom ut starkt i den fjärde perioden. Gjorde 8 – 0 på två minuter och var själva i ledning. Timeout Borås som sen kom igång igen och vände på nytt på steken. Ändå utan att kunna dra ifrån. Efter halva perioden var ställningen 67 – 68. Sedan attackerade Linn Larsson korg och fick bonuskast vilket gav totalt tre poäng. Men Södertälje bet sig fast i denna publikfriande match mellan två jämnbra lag. Med 1:26 minuter kvar var det två poäng som skiljde lagen åt efter att duktiga Ellen Åström satt två straffkast åt sörmländskorna. 74 – 76. Matchen stod och vägde, åt vilket håll skulle det gå? RJ Wade klev fram med 39 sekunder kvar och satte två av sina 18 poäng i matchen. Med det blev RJ poängbäst i matchen, därtill bäst i returtagning med 14 stycken. Södertälje kom sedan aldrig ikapp. Borås kunde hålla undan och vinna matchen. Den andra för säsongen, den andra på bortaplan och den första sedan premiären. Södertälje fortsatt utan vinst efter fem omgångar.

 

Södertälje BBK – Borås Basket 77 – 81   (23-18, 19-22, 12-18, 23-23)

 

Poänggörare Södertälje BBK

Ellen Åström 15, Chanelle Molina 13, Janice Monakana 12, Ida Andersson 11, Edessa Noyan 10, Matilda Claesson 8, Linnea Rosendal 6, Tilde Ahlin 2, Anna Dahl 0

 

Poänggörare Borås Basket

Rodjanae Wade 18, Paige Cannon 16, Brooke Johnson 13, Anna Golob (C) 12, Linn Larsson 11, Emma Häger 4, Estelle Centerstam 3, Maja Erixon 2, Vânia Sousa 2

 

Publik: 271

 

Text: Jacob Stenlund